RSS Feed

Az Hagia Sophia is elesett

Dalia László - 2020. 07. 25. 8:00:19 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Az Hagia Sophia is elesett

És megint győzött a túlerő, Recep Tayyip Erdogan török elnök elfoglalta az Hagia Sophiát, amely 1985 óta a világörökség része volt, mint az egykori bizánci uralkodók főtemploma. Mostantól mecset lesz, s nem múzeum. Igaz, ahogy a világi Törökország atyjának, Kemal Atatürk hagyatékát elkezdték lebontani, félő volt, hogy az 537-ben felépült 7500 négyzetméteres templom is rossz irányba dől.

Azon lehetne poénkodni, hogy az Hagia Sophia a mellette álló Kék mecsetnek is mintául szolgált, s ez a kettős eddig a jeruzsálemi Szent Sír bazilikára és az Al Aksza mecsetre    hajazott és bár ott mindmáig nincs béke az olajfák alatt, de egyiket sem akarták elfoglalni a keresztény vagy iszlám hívők. Szokták volt mondani, hogy az iszlám még nem is létezett, amikor az Hagia Sophia már állt, hiszen Mohamed később született, ám 1453-ban II. Mehmed szultánnak sikerült elfoglalni a bevehetetlennek tartott Konstantinápolyt. A templomot viszont nem rombolták le a törökök, még a mozaikokat sem bántották. Kemal Atatürk, a modern Törökország atyja a köztársasággal együtt vallási békét is hozott, múzeummá alakíttatta át. Tavaly 3.7 millió turista látogatta meg. Hiába tiltakozott a fél világ, Erdogan rá sem hederített. Rossz irányba tereli Törökországot, s elsősorban a vidéki, tanulatlan népekre támaszkodva terjeszti erőszakkal az iszlámot. Perczel István vallástörténész szerint a török társadalomnak, különösen Isztambul népének, amely ellenzéki polgármestert választott, azt üzeni, hogy vége 90 év szekularizációs folyamatának, és ismét az iszlám jog lesz érvényben.

 A vallások vak követői és a diktatúrát építő politikusok még sok kárt fognak okozni a világban.Már közölték a templom jövendő gondnokai, hogy a keresztény jelképeket letakarják és az Hagia Sophiát csak imaidőn kívül lehet látogatni. És persze a nők fejkendőben, a férfiak pedig lábbeli nélkül léphetnek majd be. Nyilván megcsappan majd a templom látogatóinak száma, sokan lesznek, akik miközben kíváncsiak lennének rá, csak azért sem nézik meg. 

 Még szerencse, hogy a kereszténységnek is vannak bősz védelmezői, akik mindig ott teremnek, ha valaki vagy valami bajba kerül. Ám most valami zavar lehetett az erőtérben, mert nem hallottunk OrbánViktor kirohanásáról, kemény tiltakozásáról. Talán elkeveredett a levél, vagy nem szóltak neki, hogy mi történik Isztambulban. Vagy Erdogan olyan jó barátja, hogy neki bármit megbocsát, sőt szó nélkül hagyja azt is, ha a leghíresebb görögkeleti templomot elfoglalja. Ez a mélységes hallgatás túl sokat elárul az elvekről, vagyis azok hiányáról. Ám függetlenül mindettől, végre a magyar kormámynak is el kellene dönteni, mint a belgáknak, hogy melyik oldalon állnak.Fotó: -a-
Lap tetejére