RSS Feed

Az ezredforduló sztárjai

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2020. 07. 24. 17:08:46 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

 Az ezredforduló sztárjai

2020 tavaszán (noha elmaradt a nemzetközi szalon) kiderült Genfben, hogy mely' négykerekű lett az Év autója: a Peugeot 208-as! Lássuk, hogy jó húsz esztendeje milyen modellek hódítottak világszerte!? Az öreg kontinens – zömében férfi – zsűritagjai egy meglepően nőies, japán kocsit jutalmaztak anno. Hm.

Miután 1999-ben három európai márka lett dobogós a Car of the Year viadalon, meglepetést keltett, hogy egy évvel később egy ázsiai kiskocsit sztárolt a nemzetközi ítészcsapat. Az Escortot váltó Ford Focus diadala mellett, az Opel Astra, és a Peugeot 206-os babérja keltett feltűnést. A Volkswagen Golf – 1974 óta tartó – üzleti sikerét sem akkor, sem azután nem sikerült megingatni!

Ám a Toyota Yaris 2000-es Év autója elismerése teljesen jó döntésnek bizonyult. Németországban több hölgy ismerősöm gurul ezen megbízható, hűséges modell régebbi, s újabb verzióival, s nincs rájuk panasz. Alacsony szervízigényű, strapabíró verdák ezek. Húsz esztendeje az ezüst érmet a rút Fiat Multipla kapta Genfben. Ízlések? Pofonok! Már az utolsó olasz nagycsalád alól is kirohadt ez a furcsa, hatüléses kocsi, melynek (szerény) komfortját, csak egyszer volt módomban tesztelni – utasként. Öröm volt belőle kiszállni! Szívesebben ültem barátom szolgálati Opel Zafirájában: az a modell bronzérmes lett a Yaris és a Multipla mögött 2000-ben! Istenem, de rég volt!


Fotó: -a-
Lap tetejére