RSS Feed

Marlene halhatatlan!

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2020. 07. 23. 9:58:46 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Marlene halhatatlan!

Anno, '92 tavaszán az Esti Hírlapban jelent meg berlini tudósításom a város híres szülöttének haláláról, temetéséről. A második világháború küszöbén amerikai állampolgárságot kapott díva személyisége a béke évtizedeiben is megosztotta a német társadalmat.

Jövőre lenne 120 esztendős az a világsztár, akinek halála 1992 májusában Párizstól Berlinig, Londontól New Yorkig megrázta a filmbarátokat. Marlene Dietrich elhunytáról, a német főváros legendás gyermekéről Eberhard Diepgen, a Spree-metropolisz akkori, kereszténydemokrata kormányzó főpolgármestere úgy nyilatkozott: „Marlene Dietrich a Schöneberg-kerületben látta meg a napvilágot, igazi hazája mégis a film volt” Emlékszem, meg is írtam, hogy kollégák, rajongók valamennyi médiában áradoztak az akkor már másfél évtizede visszavonultan élt „Kék angyal“ sztárjáról.

Ám amíg a 91 éves asszony eltávozása, a német lapokban először melankóliát, szomorúsággal vegyes tiszteletet varázsolt az olvasók elé, rövidesen megkezdődött a filmcsillag legendájának undorító sárbatiprása. Az élen a legnagyobb fővárosi újság, a Berliner Zeitung (B.Z.)  járt, midőn még nem terjedt el a 2020-ban is divatos, internetes gyalázkodás.

Alig hozták a nemzetközi közvélemény tudtára, hogy a díva holttestét katonai repülőgép szállítja a Szajna partjáról a Spreehez - hogy utolsó kívánsága szerint az édesanyja melletti sírban nyugodhassék - a bulvár B.Z. máris támadásba lendült Dietrich jóhíre ellen. '92 tavaszán címlapján az egy gyermekes sztár leszbikus hajlamaira tett tapintatlan, kegyeletsértő célzásokat. A kelet-berliniek és a Brandeburg tartománybeliek izlésrombolónak tartott lapjában, a Superben pedig ilyen sorokkal találkozhatott a nagyérdemű Németország hajdan legkedveltebb színésznőjéről: „Marlene – a halál leleplezi, amit egy fél életen át titkolni akart: az angyalok is megöregszenek. És meg kell halniuk.” Az 1939 óta amerikai állampolgárságú Marlene Dietrich berlini temetése 1992. május 16-án volt. Sírján ma is sok a friss virág! Remek színdarab - „Marlene” - és tucatnyi újabb könyv, fotóalbum, CD, DVD őrzi a nácikkal szembefordult vagány sztár emlékét, 75 esztendővel a második világháború befejeződése után.


Fotó: -a-
Lap tetejére