RSS Feed

Napok nélküli falvak

Csontos Tibor - 2020. 07. 30. 14:59:28 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Napok nélküli falvak

A nyár a falunapipar csúcsideje. Lenne. A koronavírus azonban ezt is száműzte, ha úgy tetszik, lenullázta mindazt, amit a kistelepüléseknek évente egyszer jelent a falunap. A műfaj hovatovább már hungarikumnak számít, olyannyira jellemző és népszerű közös ünnep és mulatós buli ott, ahol nincs mozi, nincs színház, s csak elvétve akad bármilyen kulturális program. Ahol évente egyszer éppen a falunapon adják meg a módját a helyiek Körhintával dodzsemmel, sült kolbásszal, korsó sörrel, vattacukorral, pónilóval, céllövöldével.

Az idei nyár azonban nagyon sok településen múlik el falunap nélkül. Amit azért mindig vártak a helyiek. Hiszen helybe jöttek a "fővárosi művészek", legyen az bármely pop- vagy rockegyüttes, valamilyen no name előadók vagy éppen a mulatós zene sztárjai. A zenecsatornák ilyen olyan művi vagy kevésbé művi óriásai. De hát ez kell, erre van igény - szokták volt mondani, a falunapok körül sertepertélők szerint ugyanis aki nem szerepel a zenetévékben, az egyszerűen nincs. Sebaj, miként a mulatós zene egyik császára, Bunyós Pityu mondta, "Akárhová megyek buliba, éjfél után lehet az atomfizikus, doktor, mindenki a mulatóst kéri, mert arra lehet mulatni".  Eme cseppet sem karanténbölcsességgel hozva felszínre a mulatós muzsika sikerének mélyen őrzött titkát. S a mulatós zene, a lakodalmas muzsika héroszai jönnek, látnak és tarolnak.

Azaz, jöttek, láttak, taroltak, mert e hetekben, hónapokban üresek maradtak a falvak falunapi színpadai, a falusi futballpályákon eleddig hevenyészve felhúzott fellépőhelyek. A falvak népe az idén nélkülözni kényszerül mindazt, amit egy igazi, belevaló falunap jelent: az együttlétet, a sátoros sörözést a haverokkal, a gyereknek a bábszínházat, vagy éppen a programokat záró esti tűzijátékot. Sok helyen a kozákos Kis Grofót, a műfaj nagyasszonyát, Nótár Maryt, avagy Kacor Ferit, a másik Ferit, Shiell Ferryt, Postás Józsit, akik bárhol is lépnek falunapi színre, az ő slágereiket kívülről fújja a falunapok publikuma. 

Sokan éltek, élnének meg a falunapi fellépésekből. Kétségtelen, hogy a pandémia sok pénzt kivett a zsebükből, némelyikük talán éppen ezen a nyáron kereste volna meg a télire valót is. De hát vonatkozik ez más műfajok képviselőire is, akiknek a nyári hónapok a fellépések kánaánját jelentették. S bár a helyi amatőr művészeti csoportoknak, népdalköröknek, kórusoknak nem egzisztenciális kérdés egy-egy ilyen fellépés, de nyilván e társulatok tagjai sem örültek, örülnek annak, hogy a járvány elmosta a falunapokat. 


A falunap eleddig a virágkorát élte, s talán nem túlzás leírni, hogy ezt a műfajt elsősorban a mulatós zene magyarvilágsztárjai tartják életben. Csak nehezen képesek lépést tartani velük az egyébként ugyancsak félpléjbekelő, hajdanvolt táncdalsztároknak, de még az ilyen alkalmakra toborzódott operettkettősöknek is. Sebaj. A falunap most is a bulizásról szólt volna, az ilyenkor elhangzó ünnepi szónoklatok szerint a falu aprajának és nagyjának a felhőtlen szórakozásáról és kikapcsolódásáról. A nézésükről, a járásukról, a csípőjüknek a ringásáról. Fotó: hirek.kamut.hu
Lap tetejére