RSS Feed

Kohl '90

Mogyorósi Géza - 2020. 07. 23. 16:00:41 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Kohl '90

Képletesen a koronajárvány kései áldozata lett a három esztendeje elhunyt hajdani bonni kormányfő. Azért az szép gesztus, hogy legalább Helmut Kohl örökifjú magyar barátja nem feledkezett meg „a németek nagy kancellárjáról”. Orbán Viktor ugyanis levelet küldött a politikus özvegyének az újraegyesítés „atyja” 90. születésnapja alkalmából.

Míg az NSZK-ban nem igen foglalkoztak az elmúlt hónapokban a volt bonni kancellár kerek születésnapjával, addig a külföldi államférfiak közül Orbán is megemlékezett Kohlról. Levelének bizonyára örült a kereszténydemokrata politikus második felesége, Maike Kohl-Richter. A sajtónyilvánosságot kerülő özvegyasszony sokkal jobb viszonyt ápol a magyar miniszterelnökkel, mint például elhunyt férje fiaival. De családi viharok elemzése helyett pillantsunk a múltba, midőn a Kohl-korszak végeérthetetlennek tűnt! Aztán 22 esztendeje a berlini Szövetségi Sajtóhivatal őszi fogadásán szemtanúja voltam, amikor két sonkás szendvics között lezárult egy hosszúra nyúlt – német újraegyesítéssel és Európa térképének átrajzolásával spékelt – kancellári karrier. Pedig olyan izgalmasan indult! Tudjuk, Helmut Kohl ifjúsága a hitleri diktatúrára, s a háború utáni nehéz évekre esett. A volt (nyugat)német kormányfő, akit a 21. században rendszeresen felkeresett Orbán Viktor, azon generáció tagja, mely nagyra becsüli a békés, egységes Európa létrejöttét. Nos 2020 derekán harmóniáról már szó sincs az EU-ban!

Kohlt, a német újraegyesítés „atyját” három éve, júliusban kísérték utolsó útjára. A 87 esztendősen eltávozott férfi annak a nemzedéknek volt a tagja, amelyik fiatalon megszenvedte a fasizmust. A későbbi kancellár, Helmut (Joseph Michael) Kohl kisfiú volt midőn elbúcsúzott 1939-ben frontra induló apjától. A három gyermekét ezután egyedül nevelő édesanya számára tragikusan ismerős volt a jelenet. Hiszen a nácigyűlölő, középkorú Hans Kohl már az első világháborút is megjárta. A család sokszobás, békés otthonába beköltözött az aggodalom. Mint német famíliák millióinak, Kohléknak is szerencsétlenséget hozott az esztelen vérontás. Helmut négy évvel idősebb bátyja, Walter tizennyolc esztendősen esett el, a családfő pedig szívbetegen tért vissza a szétbombázott Ludwigshafenbe a harcmezőről. A Hitler-Jugend téli egyenruhájában az egyre colosabb kamasz, Helmut néhány hónapra szintén belekóstolt a háború poklába.

Amikor (a kalandozó magyarok históriájában is végzetes terepnek bizonyult) Lechfeldnél 1945 tavaszán egykori lengyel kényszermunkások kerítették be az alig felfegyverzett tinédzsertruppot, alaposan kitombolták dühüket a fiúkon. Az agyba-főbe vert ifjú foglyokat a helyi amerikai katonai alakulatnak adták át. Ők pedig egy parasztgazdaságba vezényelték „gyógymelóra” a német srácokat. De már három hét után szabadok voltak. A Harmadik Birodalom romokban hevert, majd 1949-ben hivatalosan is kettészakadt Németország. Kohl előbb jogi karrierről álmodott, ám néhány szemesztert követően a Majna menti Frankfurt egyeteméről a legendás heidelbergi alma materbe iratkozott át. Ott szerzett történészdiplomát 1958-ban.

 Hosszú menetelés várt még Helmutra, míg 1982-ben letehette Bonnban a hivatali esküt. A kereszténydemokraták (CDU) vezére 1998 végéig volt az NSZK kancellárja. Anno 16 év után, a szeptemberi urnacsatát követően lezárult a liberálisokkal (FDP) kötött koalíció korszaka. Jött hét esztendőre a szocdem-zöld kormány, hogy aztán Gerhard Schrödertől átvegye a hatalmat a Spreenél Kohl „nevelt lánya”, Angela Merkel.   Immáron 15 éve ő az EU nagyasszonya. A halála előtt beteg, nehezen beszélő, tolókocsiba kényszerült „mestere”, Orbán Viktor támogatója, atyai jó barátja, talán mesélt még arról Angelának, hogy a fák sem Pesten, sem Berlinben nem nőnek az égig! Előbb? Utóbb? De menni kell! Nos Merkel már bejelentette, hogy 2021 őszén leteszi a lantot. Merész döntés! Európában senki sem utánozza! Akinek hatalma van, az kapaszkodik bele Párizstól Moszkváig, Londontól Budapestig.

Fotó: -a-
Lap tetejére