RSS Feed

Állam bácsi focija

Dalia László - 2020. 07. 21. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Állam bácsi focija

A magyar fociról öt alapregényt lehetne írni, s a jegyzetírónak sincs nehéz dolga, ha elegánsan szemezgetni akar a történésekből. Kisvárda például továbbra is légiós paradicsom. Ugyanakkor több magyar csapatnál üresen maradt "az utánpótlásból felkerült" rovat. Az MLSZ erőlködhet, de a siker rovat náluk is üresen marad.

Kisvárda nem tehet róla, hogy az ország szegény, keleti határ szélén található. Ha jól belegondolunk, az viszont logikus volna, hogy az odavaló fiatalokat játszatják, akik az Üllői utat vagy Fehérvárt még nem is láttak és esetleg egy-két fiatal ukrán, román tehetséget is bevetnek, akiket  felfedeznek a szomszédban. No, nem egészen ez történik, Kisvárdán idegenlégiós válogatott játszik, néha azért egy-két magyar játékos is befér a keretbe is. legutóbb véletlenül az edző magyar volt, Bódog Tamást viszont most megkereste a Honvéd. Több jó magyar edző keresi a kispadot, de Kisvárdán működik az idegenlégiós mánia, így találtak egy portugált, ám azzal mégsem tudtak megegyezni. Kerestek egy másikat Hélder Cristóvao jó játékos volt, többek között a Benfica, Newcastle és a PSG mezét is felhúzhatta. Edzőként viszont eddig a DAC-ot vezethette öt meccsen, egy győzelem, három döntetlen, egy vereség volt a mérlege. Ez édeskevés, hiszen a DAC a szlovák bajnokság második helyezettje, a Slovan után a második legnépszerűbb klub északi szomszédunknál, Ott tehát nem vált be, most Storck ül a kispadon. Kisvárdán aztán az utolsó pillanatban meggondolték magukat, végül Supka Attila lett a befutó. legalább az edző magyar lett egy idegenlégió élén.

Ez az idegenlégiós mánia nehezen magyarázható, még Csányi Sándornak is feltűnt a minap, s kihirdették, hogy csak 22 igazolt játékosa lehet egy klubnak. A klubok ugyanis több tucatnyi légióst szerződtettek, akik egy percet sem játszottak.Pénz nem számít? Ugyanakkor az akadémiákról érkező, vagyis nem érkező fiatal focistáktól vette el a helyet. Őket nem tudták kipróbálni, bevezetni az NB I-be. Ha bárki hatékonyságot, gazdaságosságot vizsgálna,azonnal bezárná az összes magyar labdarúgó akadémiát. Ám mint tudjuk, Magyarország az egyetlen szeglete a világnak, ahol a focit nem piaci alapon játsszák, hanem állam bácsi kenyerén.

Természetesen fogalmunk sincs mennyit keresek a játékosok,s az edzők, mert ezt bőszen titkolják. Néha kiszivárognak adatok, s akkor persze nagy felháborodás kíséri, ezért nem tudhatjuk a számokat. És persze arról sincs fogalmunk, mi történik a háttérben. Egy angol vagy német szurkoló ezt aligha tűrné el. Kovács Zoltánról, a Fehérvár FC sportigazgatójáról mondják, hogy milyen profi. S lehet, hogy a többiekhez képest valóban az.Ám amikor Joan Carillo kirúgása után Kovács azt nyilatkozta, hogy a karantén után olyan folyamatok indultak el a csapatnál, hogy váltani kellett, hát ez a mellébeszélés leginkább amatőr vezetőre vall. Carillot egyszer már elküldték Székesfehérvárról, akkor bajnokságot nyert a csapattal, most a második helyen tartotta Juhászékat. Néhány hónapja volt mindössze, s a keret olyan gyenge volt, hogy ez a helyezés is hízelgő. Ha az új tréner, Márton Gábor, akit most a ZTE ismét felfedezett, nem tud legalább fél tucat jó játékost igazolni, nem sokáig koptatja majd a kispadot.
    

Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére