RSS Feed

Békés csata Hollandiában

Mogyorósi Géza - 2020. 07. 19. 8:00:51 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

 Békés csata Hollandiában

A sportbarátok és a sörgyárak nagy bosszúságára seregnyi nemzetközi tornát fújtak már le idén. Többek közt a Japánban meghirdetett 2020-as ötkarikás versenyeket. Tokiói sóhaj: se pia, se olimpia! Ráadásul földrengések is sújtották e hetekben a régiót.

Én arra sem vennék mérget, hogy 2021 nyarán valóban atlétákkal népesül majd be a felkelő nap országa! Addig is, amíg kiderül, hogy lesz-e másodszor is olimpia Ázsia leggazdagabb államában, vessünk egy pillantást a múltba! Midőn 1928-ban - Párizs után - nem Los Angeles, hanem Amszterdam lett a befutó. A hollandiai nyári viadal egyik kedvence Paavo Nurmi volt. A finn „rohanó művésznek” is komoly szerepe volt abban, hogy az USA és Németország mögött a frissen függetlenné vált észak-európai állam szerezte a legtöbb érmet. Móricz Zsigával szólva: Rokonok!

Hazánk négy arannyal és öt ezüsttel az éremtáblázat kilencedik helyén végzett Amszterdamban. Sportolóink így sikeresebbek voltak 1928-ban, mint a rajtoló 46 nemzet zöme. Versenyzőink – a házigazda hollandok mögött zárta az ötkarikás viadalt. Beelőzve többek közt olyan sport-nagyhatalmakat, mint Kanada, Anglia és Ausztrália. A Sógorék két arannyal és egy bronzzal (19. placc) vonatoztak vissza a Holland Királyságból. A K. und K. utáni Horthy-korszak diszkrét bája – félúton két világháború között, csonka hazában. Ám eredményes versenyzőkkel! Kellet is a sikerélmény Magyarországnak a határokon, kontinenseken átívelő gazdasági krízis küszöbén.

Újdonság volt 92 esztendővel ezelőtt a nők könnyűatlétikai erőpróbája: a legtöbb hölggyel az Egyesült Államok és Németország teamje dicsekedhetett. Ez utóbbi állam 1920-ban, 1924-ben nem küldhetett csapatot Antwerpenbe, illetve Párizsba. (Száz esztendeje mi sem! )1928-ban első  ízben olimpiai láng és galambröptetés is emlékezetessé tette a békés csatározást. A következő erőpróbát Kaliforniában tartották. Ám a '32-es los angelesi sportshowról majd legközelebb!

Fotó: -a-
Lap tetejére