RSS Feed

Nem vállalom!

Mogyorósi Géza - 2020. 07. 16. 8:00:31 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Nem vállalom!

A koronavírusos, klímakatasztrófás nyaram hétköznapjait bearanyozza számomra a remény, hogy megint reppenhet magyar ember a távoli bolygók birodalmába. Bevallom, régi híve vagyok Verne Gyulának, Lajka kutyának, Jurij Gagarinnak és az űrhajóknak!

Noha két hónappal Gagarin földkörüli kirándulása előtt születtem – fél évvel később felhúzták a berlini falat – s régi rajongója vagyok Valentyina Tyereskova asszonynak is, az űrbe nem vágyom! Hazám és a Roszkozmosz {pazar név!} rám 2020 és 2025 között ne számítson! Pedig pár feltételnek megfelelnék, amint olvasom. Oroszul (kicsit) tudok és diplomámat is leporolom, ha kell. Szemüvegem még négy dioptriás sincs és orvosi érdeklődés is van egészségem iránt. {Új, német hidam nem volt olcsó:  csupán másfél esztendő után tört ketté orcámban. Garanciálisan cserélték, savam sem lehet...} A zűrkutatásért felelős miniszteri biztos Ferencz Orsolyát megnyugtathatom, hogy nem dohányzom, s – eddig – bűntetlen előéletű vagyok. Bár a 2024/2025-ös kozmosz hódításig még sok minden történhet! Merjünk nagyot álmodni!

Főleg, hogy a nemzetközi diplomácia állócsillaga, Moszkvában már bejelentette, hogy – miként 1980-ban a Magyar Népköztársaság – hamarosan ultrademokratikus hazánk is egy kozmonautával rukkolhat elő! „Szijjártó Péter erről már tárgyalt is az orosz állami űrprogramot szervező Roszkozmosz elnökével” - örvendhettünk a parádés bejelentésnek. {Igaz, aztán bedobta a törülközőt az egész kormány Moszkvában...} Azt persze 2020 derekán még nem sejtjük, hogy ki lesz {a minap 70. születésnapját ünnepelt} Farkas Bertalan méltó utódja. Lehet, hogy a bajusz nemtől függetlenül kötelező hungaricum lesz? Megoldjuk!

Noha egy évszázada a tekintélyes New York Times még megvalósíthatatlannak tartotta az űrutazást - oh, mennyiszer tévedünk mi újságírók! - '69-ben már Holdra szálltak a hitetlenkedő amerikai zsurnaliszták honfitársai. Nyolc esztendősen felejthetetlen élmény volt! Egy bakonyi tanyán vakációzva hittem is, meg nem is amikor a fekete-fehét Orion tévén néztük az Apollo 11 landolását. Midőn elhangzott a legendás „Kis lépés egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek“ mondat, Kari bátyám kiszólt a konyhába nagynénémnek: „Klári, akkor hozz nekem egy hosszúlépést!” Történelmi időket éltünk!

Fotó: -a-
Lap tetejére