RSS Feed

Ezek nem ugyanazok?

Dalia László - 2020. 07. 12. 8:00:21 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Ezek nem ugyanazok?

Sokan megdöbbentek, amikor meglátták egy fotón Bródyt és Szörényit Demeter Szilárddal. Ám ez csak egy dokumentum, hiszen találkoztak vele. És utólag is úgy gondolják, hogy az egy jó ember, jót akar és még véletlenül sem cenzúrázna, mint Erdős Péter. Az Erdélyből, tehát messziről jött ember már szétütött az irodalomban, s lassan minden irodalmi hadállást ural, miért csapna hát békésen a húrok közé?

Szörényi Levente szerint Demeter Szilárd nem megosztó személyiség, s Bródy is kulturált, művelt, tájékozott embernek ismerte és ahogy ő mondja, más a duma, és más a valóság, a Petőfi Irodalmi Múzeum pedig ma is irodalommal foglalkozik. Igaz, amikor Bródy ott járt, még Pröhle Gergely volt az igazgató. Micsoda különbség, mondanák sokan, akik manapság otthonosan mozognak irodalmi berkekben, s legalább némi fogalmuk van mondjuk a Térey ösztöndíj körüli botrányról.Szóval a Szörényi-Bródy szerző páros, a magyar rockzene első számú ikonjai, akik valóban legendák ma már, nem sokat tudnak Demeterről. Erdős Péterhez hasonlítják, miszerint Demeter majd biztos nem fogja átíratni egyetlen sorukat sem. Ám ma már más világot élünk, nincs nyilvános cenzúra, ellenben nem mindenkit játszanak a rádiók, tévék és sok város és falu nem meri meghívni például Bródyt. És épp ő nem értené, hogy Demeter meghívása nem több szemfényvesztésnél?

És ha egy kicsit jobban elmélyedünk a Válasz.hu interjújában, akkor az is kiderül, hogy ma is van igény a cenzúrára. Szörényi meséli, hogy volt egy "Nagyon fontos embernél", aki közölte, támogatásra is számíthatna, ha kezdene valamit Koppány figurájával. Nyilvánvaló, hogy Koppány kilóg a NER-ből. S erre még rátromfol Bródy, hogy ma nehezebben kerülne színpadra az István, a király, amire Szörényi úgy kontrázik, hogy hogy tán be sem lehetne mutatni. Na, jó, de akkor mit kerestek Demeter Szilárdnál? Vajon mennyit ér annak a szava, akire rászól a legfontosabb ember és már fordít is hátat mindennek, amit Erdélyben vallott, sőt mi több, megszenvedett? Ő most hatalom, de csak addig, míg szót fogad a Főnöknek. Addig és netovább.  

Érdekes, hogy amúgy Bródy jól jellemzi Demetert, miszerint a néhány éve kisebbségi létből jött, s "ez logikusan eredményez egyfajta dacos harciasságot, kemény beleállást (...) Előbb-utóbb azért rá fog jönni, hogy itt a többségi nemzet is magyar. Hogy ott nem vagyunk kisebbségben. Ő sincs..." Na. hát ez az. Ugyanez a jellemzés ráillik Vidnyánszky Attilára,aki a színházi terepet uralja, s épp most veszi be az utolsó bástyát, a szép emlékű Színművészeti Főiskolát, amely most már egyetem, de úgy bánnak vele, mint egy óvodával. Ám ha Bródy ilyen jól ismeri a határon túlról érkező kiskirályok lelkét, akkor miért hisz neki? Bár ez sem igaz, mert másutt azt mondja, hogy "ha ennek az egésznek az lesz a vége, hogy a haverok kapják a zsozsót, az katasztrófa". Ja, katasztrófa. Mert azt értem, hogy Demeternek nagy szüksége volt arra fotóra, de Bródy és Szörényi maga írja körül, hogy "Ezek ugyanazok".

Fotó: -a-
Lap tetejére