RSS Feed

Más a kása Mása

Mogyorósi Géza - 2020. 07. 13. 8:00:24 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Más a kása Mása

Így júliusban, a lecsengő koronavírus-járvány kapcsán még vitatkoznak a „szakemberek” azon, hogy a tavaszi pánik vásárlási láz, karöltve munkanélküliséggel, kijárási korlátozással tömeges elhízáshoz {fokozott alkohol-/drogfogyasztáshoz} vezet(ett)-e? Fogalmam sincs, ám derékban kicsit szorít a maszk!

Az idősebb nemzedék 75 esztendővel a második világháború után is elnézőbb azokkal szemben, akik felesleges (?) kilókat cipelnek. Régi kedvencem az a „gazdasági csoda” korszakából származó, 50-es évekbeli német mondás, mely szerint „a negyven feletti férfi, ha nem pocakos, akkor beteg”. Hm. Az eredetiben picit trágárabb szólás azt tükrözi, hogy az autómánia előtt a nagy zablásra ment el a fizetés, s nem csak a bonni köztársaságban! A nyugaton ma is „gulyás kommunizmusként” emlegetett, 1956 utáni évtizedekben nekünk magyaroknak is megjött az étvágyunk.

Amikor azt olvasom, hogy bolygónkon 1975-tel összevetve háromszorosára nőtt a túlsúlyos népesség aránya, elégedetten csettintek. Hiszen azóta, hogy kamasz koromban a Fradiban eveztem - gályáztam nyolcasban... - csak két és félszer lettem dagadtabb. Oké, a hájam nőtt, a hajam fogyott. Férfi sors - esetemben, immáron negyven éve szakállas történet! Az persze feltűnt, hogy a korábban számomra csak az Egyesült Államokból ismert pocakosok-seggesek tábora Európában is gyarapszik. Németországban élve látom, hogy gyakorta komplett négy-öt fős dundi családok vonszolják magukat az utcán, szoronganak buszon, repülőn, izzadnak cefetül, s nem csak a nyári kánikulában, netán maszkban.

Bezzeg a Kádár-medencében, az embernek max. egy-két kövér osztálytársa volt csupán. Sportoltunk, táncoltunk, hosszú hajjal hajszoltuk a lányokat, néha még a teltkarcsúakat is. S akármennyit ettem - előbb túrós csuszás korszakom volt, aztán a 70-es évektől jött a rántott hús mánia - mely csirkéből, sertésből, borjúból ma is tart. Pedig, hogy utáltam vasárnap délelőttönként anyám konyhájában panírozni. Rég volt...


Fotó: -a-
Lap tetejére