RSS Feed

Etikett - Kérdezzünk jól!

Kibédi Varga Katalin - 2020. 07. 07. 17:37:33 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Etikett - Kérdezzünk jól!

Az ismerkedési folyamat elején sok embert szorongással tölt el, hogy milyen kérdéseket tegyen fel a másiknak illetve, hogy a válaszai, a testbeszéde milyen benyomást keltenek majd a beszélgetőpartnerében. Egy jó beszélgetésnek van dinamikája, nem erőltetett és, ha felkészültek vagyunk, könnyedén áthidalhatjuk a pillanatnyi megtorpanásokat is.

Bizonyos helyzetekben szükség van a felszínes csevegésre, de az arra nem alkalmas, hogy igazán megismerjünk valakit.

Legyünk nyitottak és ne féljünk kimutatni, hogy sebezhetőek vagyunk. Kezdjük a beszélgetést könnyedebb kérdésekkel, majd fokozatosan áttérhetünk mélyebb témákra. Tartsuk szem előtt, hogy kivel, miért beszélgetünk éppen, egy első randin például állásinterjúra emlékeztető kérdésözön tolakodónak tűnhet. Legyünk türelmesek és adjunk időt a partnerünknek, hogy feloldódjon, sokan zavarban vannak ismeretlen emberek társaságában. Ne tegyünk fel olyan kérdést, amire a partnerünk esetleg nem szeretne válaszolni, mert minősítésre ad lehetőséget pl. ,,Rendetlen vagy?”.

Kérdésekkel kifejezhetjük az érdeklődésünket a másik iránt, és remélhetőleg az alábbi példák segítséget nyújtanak ahhoz, hogy egy emlékezetes, mindkét fél számára izgalmas beszélgetés vegye kezdetét.

Beszélgetést indító kérdések:

Mit szeretsz csinálni a szabadidődben?

Melyik a kedvenc olvasmányod, filmed?

Mi tud megnevettetni?

Hova mennél legszívesebben vakációra?

Mi az amit kipróbáltál, de soha nem tennéd meg újra?

Milyen zenét hallgatsz szívesen?

Mi az, amit szerinted mindenkinek ki kellene próbálnia egyszer az életben?

Mit tennél, ha megnyernéd a lottót?

Miért választottad a szakmádat?

Ha segítségért fordulnak hozzád, milyen jellegű segítséget szoktak kérni?

Milyen helyzetben érezted magad szerencsésnek?


Fotó: -a-
Lap tetejére