RSS Feed

A veréb is madár

Dalia László - 2020. 07. 05. 8:00:43 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A veréb is madár

Gyerekkoromban a verebek igazán nem voltak védett állatok, majd minden fán volt belőlük egy tucat, s a rosszcsontok csúzlival épp e kis madarakat lődözték. Manapság viszont a veréb olyan ritka madár, mint a kócsag vagy a pelikán. Hová tűntek? Tán levadászták őket az olaszok, mint Máltán, ahol egyetlen madarat sem látni már évek óta? Így pusztul el az élővilág, s egyszer majd nem lesz élet ezen a bolygón.

Az Örs vezér terén van az utolsó nagy verébsereg Budapesten, a Sugár és az IKEA áruházak közötti négyszögben. Hogy miért épp ott alakult ki egy verébrezervátum, miért érzik ott jól magukat, s csiripelnek egész áldott nap, nos az megérne egy misét.  Sokat megtudhatnánk az ég madarairól, ha kikutatnák e titkot az ornitológusok. Mert hát nincs ott semmi különös, Assisi Szent Ferencet sem láttam arrafelé, valamit mégis rejtegetnek az ottani bokrok, mert fák ott sem nőnek az égig. Ma is arra jártam, s kenyérdarabkákat, morzsákat csipegetett három galamb és három veréb. Nagy békében találtam őket, egymás mellett. Még meg is álltam, hogy elgyönyörködjem e ritka isteni békében. Persze, volt ott bőven kenyér, tán fél kilót is kóstált, jutott volna több madárnak is, mégis van az úgy, hogy a nagy testvér nem engedi oda a kicsiket. 

Manapság az egyik legolvasottabb szerző Machiavelli, a hatalom mindenáron való gyakorlása soha nem volt népszerűbb. A görög vagy római demokrácia tanulságai mit sem számítanak, a történelem kereke körbejár és semmivel sem lettünk okosabbak, vagy műveltebbek. A populisták Machiavelli bölcsőjében születtek, semmiféle szabályt nem ismernek el, bármit feláldoznának, ahogy a hátsó udvarokban mondják, az anyjukat is eladnák, csak hogy megmaradjon a hatalmuk. A gyűlölet húrjain játszanak az utolsó madarat, fát is feláldoznák és egyetlen petákot sem juttatnak a Föld megmentésére, hiszen azzal esetleg voksot vesztenének. A verebeknek sem jósolok nagy jövőt, talán össze kéne fogdosni az Örs vezér téri egyedeket is, s eladni az állatkereskedésben, mert akkor talán lesz jövőjük. Igaz, bezárva, árván, de mégis megvédve a vad világtól.

Az állatvilág olykor bölcsebb. Ha nem az evolúció a tét, a galamb és a veréb is eszegethet egymás mellett, ahogy néha egy kutya és macska is fittyet hányhat a szólásra, miszerint nincs kutyamacska barátság, együtt is felnőhetnek, egy családban. Erdő mellett lakom, néha bejárnak a sünök, rókák. A cicánk a rókát tiszteli, bebújik az asztal alá, s megvárja, míg az szemezget a száraz kajájából. A sünök vendégek, így ők bátrabbak, húzogatják maguk felé a tálat, hátha a rókának elmegy az étvágya és visszasomfordál az erdőben. Nagy az isten állatkertje, de csak az ember felejti el időről-időre a játékszabályokat.

Fotó: -a-
Lap tetejére