RSS Feed

Omegabor és Tankcsapdapálinka

Csontos Tibor - 2020. 07. 07. 9:18:05 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Omegabor és Tankcsapdapálinka

Nem illő névvel poénkodni, de az is igaz, hogy olykor nomen est omen, azaz a név kötelez. Kóbor János vezetékneve kétszeresen is rímel a hegy levére, úgy is, mint bor és mint óbor. Mecky becenévvel gyorséttermet is népszerűsíthetne, de az Omegával inkább szekszárdi borászokkal kötött frigyet, melyből – a zenekar utolsó albumára rímelve - megszületett a kis vörös Omega Testamentum. A rock és az alkohol üzletszerű kéjelgésére korábban a Tankcsapda hozott példát, midőn egyik lemezüknek, a Legjobb méregnek a címe ott díszelgett egy ötven fokos törkölypálinka címkéjén is.

Ezt az évet sem így képzelte el az Omega, mely esztendőre nagyon készültek a rocktölgyek. Áprilisra tervezték a Testamentum című új albumuk nemzetközi sajtóbemutatóját, amit európai turnésorozat is követett volna, de a koronavírus egyelőre áthatolhatatlannak tűnő akadályokat épített a csillagok útján. Mindemellett rossz hírek érkeztek a billentyűsük, Benkő László egészségi állapotáról, melyek azonban szerencsére csak időlegesnek bizonyultak, miként a dobos Debreceni Ferenc is kénytelen volt több orvosnál megfordulni az utóbbi időben. Némi vigaszként azonban itt a rocktölgyek rockbora, az Omega Testamentum, ami persze nem azt jelenti, hogy a Ha én szél lehetnéket felváltja a Ha én bor lehetnék és a rózsafák helyett Benkő sem szőlőlugasról énekel majd, de ez a negyvenezer palacknyi testamentumos bor kézzel fogható bizonyítéka annak, hogy az egykoron az első magyar rockkapitalistáknak is nevezett omegások és két szekszárdi borász között zamatos műhelymunka folyt. 

Stílusosan az egyik szekszárdi borospincében mutatták be az Omega folyékony testamentumát, amely stílusosan cuvée: kékfrankos cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot háziasításából született és amelyre talán majd a merchandise is ráharap, hogy a koncerteken a pólók, albumok, Omega-logós bugyik mellett árulják az együttes palackozott testamentumát, amely a nedűt szülő borászok szerint ugyanolyan jó a maga műfajában, mint amilyen jó az Omega a rockban. S ha majd egyszer óOmegáról beszélünk, borukból is lehet Ótestamentum. Az igazi slusszpoén pedig felér egy marketingötlettel: a borászok szerint az Omega bor azért is olyan jó, mert a benne lévő  kékfrankos szőlő a bátaszéki felmenőkkel rendelkező Kóbor János néhai nagyapja egykori birtokán termett. (Szóval, nem véletlenül kezdődött az Omega templomi koncertsorozata éppen Bátaszéken.) 

A rockbor sztori nem előzmény nélküli, hiszen két éve Szekszárdon az Omega Tűzvihar-turnéjára már készült Tűzvihar cuvee. Az persze tudható, hogy ezeknek a boroknak már nem kell eladniuk az Omegát, a Testamentum című albumát főleg nem, ám fordítva működhet a dolog, bár ki tudja. A Bodri kutya vagy a Gacsaj Pesta vére címkéjű vörösborok mellett nyilvánvaló minőséget képvisel, ettől persze ez a rockborozgatás mindössze egy jó játék. Ahogyan annak számít a sör és a rock frigyére példa  AC/DC,  Sepultura,  Pearl Jam, Mastodon, Iron Maiden címkéjű söritóka is. 

Sörileg itthon egy tévéműsorban a korunk Neotonjának nevezett Tankcsapda lépett először, amely az egyik sörgyárral karöltve Tankcsapda sörben utazott, majd  nyilvánvalóan a kulturált pálinkafogyasztás apostolaként limitált szériás pálinkás üvegekbe záratta magát: a négy különböző erősségű pálinka a zenekar egy-egy dalcímét kapta a pálinkafőzés keresztségében. Később bővült a széria:  a Fiúk ölébe a lányok című daluk negyven fokos kajszipálinka főzésére ihlette a főzőket és a lepárlókat. De hát könnyű a Tankcsapda tagjainak, nekik bőven van üzemanyaguk, igaz, az ő múltjával az Omegának is van mit a borba aprítania. 
Fotó: budaörsinfo.hu
Lap tetejére