RSS Feed

Leiskolázták a történelemtanárok Rétvári Bencét

hvg.hu - 2020. 06. 30. 14:58:13 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Az államtitkár szerint nem lehet véleményt mondani az új tankönyvekről, hiszen még nem is próbálták ki azokat, ugyanakkor szerinte kiválóak. A történelemtanárok azt hangsúlyozzák, hogy ők szakmai érveket fogalmaztak meg, és egy tapasztalt tankönyvszerző, vagy tanár igenis tud véleményt formálni egy kiadványról.

Rétvári Bence, az  Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára hétfőn a Facebook-oldalán a Történelemtanárok Egyletére (TTE) utalva azt állította, hogy „az átdolgozott történelemtankönyveket nem sokkal megjelenésük után durva, politikai alapú, a szakmai érveket nélkülöző, szemlélet- és ízlésbeli (tehát nem szakmai és tényszerű) támadás érte”.

A TTE erre reagálva adott ki közleményt, amelyben hangsúlyozzák, hogy ők az elemzésükben kizárólag történész- és pedagógiai szakmai érveket fogalmaztunk meg. Ezért a szervezet elfogadhatatlannak tartja, hogy szakmai véleménynyilvánítást politikai alapú támadásnak minősítsenek.

Az államtitkár azt is hangsúlyozta, hogy a kritikák már csak azért sem lehetnek megalapozottak, mert ezen könyvekből még egyetlen tanár egyetlen órát sem tartott. Ugyanakkor a jó vélemény ezekről a nem kipróbált könyvekről rendjén van Rétvári szerint, hiszen ő maga írja, hogy azok „kifejezetten korszerű, jól tanítható taneszközök”.

Azt hozzátennénk, hogy egy jó tankönyv elkészítése normál esetben több éves folyamat, amit már készítése közben tesztcsoportokkal próbálnak ki, és javítják a tapasztalatok alapján, ám itt néhány hónap volt a tankönyvek átadására.

A TTE ezt ugyan nem jegyzi meg, azt azonban igen, hogy „a véleményt megfogalmazók gyakorló történelemtanárok és tankönyvszerzők, ezért – bár ezt furcsállja Rétvári úr – az új tankönyvekről annak tanítási tapasztalata előtt is érdemi véleményt tudnak formálni”.

A TTE nyilvános vitára hívja ki a tankönyv készítőit.

Lap tetejére