RSS Feed

Német jubileumok

Mogyorósi Géza - 2020. 07. 09. 8:00:26 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

 Német jubileumok

A koronavírus-járvány noha jobban megkímélte az NSZK-t, mint seregnyi dél-európai államot, avagy Brazíliát és az USA-t, ám így is számos ünnepség sikerült csendesebbre a szokásosnál. Elég a koncentrációs táborok 75 évvel ezelőtti felszabadítására emlékeztetni, avagy a második világháborút az öreg kontinensen lezáró, 1945 májusi német kapitulációt felidézni.

Ha nincs járványpánik, akkor a müncheni Marienplatzon, a drezdai Zwinger környékén, a frankfurti repülőtéren és a berlini Unter den Lindenen a harmadik évezredben is otthonosan mozognak a turisták. Köztük a magyarok is. Vártuk, hogy újra kinyitnak a határok, a múzeumok, éttermek és strandok. Megtörtént, de nincs tömeg, szóval vessünk egy pillantást néhány aktuális jubileumra!

Európa forgószínpada az 1990 októberében újraegyesült Németország, mely a 20. században maga is többször felforgatta a világot. A helybéliek és a külföldiek lelkében különösen az 1945 májusában véget ért vérzivatar hagyott máig nehezen gyógyuló sebeket. Bármerre is járjunk 2020-ban a - Magyarországnál négyszer nagyobb - NSZK-ban, kiállítások falain kívül és belül is visszaköszönt a harcos múlt. Pedig a Grimm és Humboldt testvérek, Kant és Heine, Goethe és Schiller szülőföldjén barangolva ritkán látni egyenruhásokat!

Poroszország sem létezik már (hivatalosan 1947 óta). Ma az élet, a természet, a kultúra és a technikai vívmányok szeretete sugárzik a vándor felé. A Hanza-városok kereskedői, tengerparti romantikája éppúgy turisták millióit csábítja majd a kór legyűrése után Lübeck és Hamburg vidékére, mint a világhírű sör Bajorországba. A 2020-as Oktoberfest lefújása komoly érvágás a régiónak! Kevesebb fogy a pompás rajnai borokból is, de hiszem, hogy hamarosan visszatérhetünk Mainz környékére! Sokan pár évente rokonlátogatásra érkeznek az óhazába: ki gondolná, hogy az USA-ban közel 60 millióra becsülik a német ősökkel büszkélkedőket? Donald Trump fodrász nagyapja is Németországból vándorolt ki a 19. század végén az Egyesült Államokba. (Itt most egy elnöki frizurás/koronás poént mellőznék...)

Szinte a Föld minden csücskében találhatók egykori Rajna-vidékiek, svábok, bajorok, poroszok, akik szorgalmukkal, precizitásukkal, néha már tragikomikusan ható „élre vasalt” stílusukkal, rend és tisztaság mániájukkal, autó imádatukkal tudat alatt, letűnőben lévő hagyományokat ápolnak. A takarékos, de a bajbajutottakkal, menekültekkel bőkezű germánok az EU lakosságának bő 16 százalékát teszik ki napjainkban.

Fotó: -a-
Lap tetejére