RSS Feed

Falomlás és kemény márka

Mogyorósi Géza - 2020. 07. 06. 8:00:56 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Falomlás és kemény márka

Tavaly ünnepelte Németország és Európa a berlini fal megrepedésének 30. évfordulóját. A (majdani) eggyé olvadáshoz vezető rögös úton sorsdöntő jelentőségű volt az NSZK és az NDK között 1990. július 1-jén létrejött pénzügyi, gazdasági és szociális unió. Ennek leglátványosabb eredménye a keletnémet márka "megkeményedése" volt. Ó, azok a nevetséges, honeckeri alu-zsetonok!

„Nincs rendes márkád haver?” - cseng még a fülembe a régi balatoni nyarakon hallott - rövid farmergatyás, keletnémet turistákat alázó – standard/strand pincérkérdés. (Szerencsétleneknek kinyílhatott a farzsebükben a nyelesfésű...) Nos általában nem volt „kemény makijuk” az NDK-ból a magyar tengerhez Trabanttal, Wartburggal, vonattal elzarándokló családoknak. Aztán '89-ben „hirtelen” kitárult a határ Ausztria felé, s 28 év után megrepedt a berlini fal. Onnan már csak egy ugrás volt, hogy eggyéolvadjon Németország. Ezt a történelmi pillanatot előzte meg éppen a DDR márka elbúcsúztatása.
Ugye emlékeznek az előjátékra? A 26 esztendeje, chilei emigrációban elhunyt Erich Honecker 1989 őszén még megünnepelhette elvtársai társaságában a Német Demokratikus Köztársaság negyvenedik születésnapját. Ma már tudjuk, hogy Mihail Gorbacsov cuppantása a kelet-berlini parádé tribünjén búcsúcsók volt. A hónapok óta tartó, valódi demokráciát követelő tüntetések, a Balatonnál, Budapesten és Prágában "feledkezett" keletnémet turisták tízezrei azt sugallták a nemzetközi közvéleménynek, hogy már a DDR sem úszhatja meg a peresztrojkát, a gyökeres változásokat. Bár szerintem az akkori magyar kormány vasfüggönyszaggató bátorsága sem vetítette automatikusan előre a berlini fal '89 novemberi leomlását, s az 1990 októberi német újraegyesítést – egy régi álom megvalósulását!
A keletnémetek 1989 utolsó heteiben, hónapjaiban elárasztották az NSZK-t, összesen 350 ezer áttelepülőt regisztráltak. A következő esztendő első félévében további, közel 200 ezer "Ossi" (keletnémet) költözött át Nyugat-Németországba, West-Berlinbe. Bonn (és személy szerint Helmut Kohl kancellár) számára világossá vált, hogy a keleti rokonok csak ott érzik magukat biztonságban, ahol a DEM az "úr". A valutauniót megelőző szlogen így hangzott: "Ha a nyugatnémet deviza nem megy az NDK-ba, akkor a keletnémetek jönnek a kemény márkához." Az európai termékekre kiéhezett "DDR-polgárok" már jó három hónappal a régen várt újraegyesítés előtt búcsút mondhattak puha márkájuknak. S a honeckeri "kaszinórezsim" értéktelen (?) zsetonjait "igazi" pénzre válthatták át. No meg ajándékba is kaptak fejenként 100 kőkemény márkát 1990 nyarán, úgymond rokoni üdvözlő segélyként. A "DEM-mámort" hamar követte a kijózanodás az Európai Unió legújabb régiójában. Noha lett dögivel banán és húsárú az üzletekben, ám már nem öt pfennig volt a zsömle, mint évtizedeken keresztül. S a biztos munkahelynek is fuccs lett. A nyugati autók elérhető közelségbe kerültek:  2020 furcsa tavaszán, nyarán már a fehér hollónál is ritkábban találkozni Németország útjain Trabantokkal, Wartburgokkal, Moszkvicsokkal és Volgákkal.

Fotó: -a-
Lap tetejére