RSS Feed

Vendégváró Berlin

Mogyorósi Géza - 2020. 06. 30. 8:00:33 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Vendégváró Berlin

A 2020-as Berlinale (70th Berlin International Film Festival) vörös szőnyegét régen felcsavarták már. A márciusi záróra után a sztárok hazautaztak, s megérkezett a koronavírus Európa szívébe. A Spree-metropolisz máskor oly' nyüzsgő utcái, terei elcsendesedtek, lakat került a mozikra, színházakra, múzeumokra, éttermekre is. Jó hír, hogy az Alexon már fel lehet liftezni a tévétoronyba.

Szóval egy tucat hetes „csendes pihenőt” követően éledezik már Németország 3,8 millió lakosú fővárosa. Addig is, amíg a turisták - júliustól? - ismét Berlinbe látogatnak, vessünk egy pillantást a city központjára! Akik még nem jártak a harmadik évezredben Közép-Európa legnépesebb metropoliszában, azok a fal (Berliner Mauer) 1989-es leomlása óta történt változásokat a főváros szívében vehetik a legjobban szemügyre. Földalattival a Mendelssohn-Bartholdy-Parknál, avagy a Potsdamer Platznál kiszállva érhetjük el úti célunkat. Egyelőre arcmaszkban! De ugyanide közlekedik S-Bahn és több autóbusz is. A Berlint körülölelő Brandenburg tartomány fővárosának nevét viselő régi-új centrum remek tájékozódási pontja a Marlene Dietrich Platz. A világhírű német színésznő emlékét őrző téren van a filmfesztiválok premier mozija, a Berlinale Palast, s ennek szomszédságában áll a Grand Hyatt szálló.

Az Alte Potsdamer Strassen a hajdani fal irányába haladva bal kézre a CinemaxX óriás mozit, az utca túloldalán az Arkaden bevásárlóközpontot találjuk. Mellette láthatjuk a bájos Haus Huthot, mint a régi idők mementóját. Rengeteg kávézó, étterem, irodaház is épült a Potsdamer Platzon. E gigantikus – a második világháborúban porig bombázott – tér  leginkább New York-ot idéző felhőkarcolója az üveg sátortetős Sony Center és a Leipziger Platz szomszédságában magasodó, 2004-ben átadott luxushotel, a The Ritz-Carlton Berlin. Innen 10-15 perces sétával juthatunk el a Stresemannstrassen a Martin-Gropius-Bauhoz. Az 1881-ben megnyílt, s a közelmúltban renovált gyönyörű múzeum híres színvonalas időszaki kiállításairól. Mellette található az Abgeordnetenhaus von Berlin, vagyis a fővárosi képviselőház. Annak, hogy a turisták gyakori vendégek a környéken, nem annyira az errefelé nyüzsgő kommunális politikusok az okai, hanem, hogy itt még felfedezhető a berlini fal egy – igaz ütött-kopott – eredeti szakasza. Aki nagyobb „falatra” vágyik, annak el kell zarándokolnia az úgynevezett East Side Galleryhoz az Ostbahnhof/Keleti Pályaudvar vidékére. Érdemes! Pláne, ha beköszönt a nyár és álarcmentesen kóborolhatunk majd a Spree és Havel folyók, gyönyörű tavak és parkok hidakban és történelmi épületekben gazdag német világvárosában!

Fotó: -a-
Lap tetejére