RSS Feed

NSZK: haboznak a sörbarátok

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2020. 06. 27. 17:25:30 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

NSZK: haboznak a sörbarátok

Sajna 2020. szeptember 19-én nem rajtol el a bajor fővárosban a következő Oktoberfest. Ám azért sok milliónyi korsóval hörpingtenek fel az Európai Unió legnépesebb tagállamának – jellemzően férfi – polgárai. A tavalyi visszaesés okait még fürkészik az alkohol szakértők! Talán most, a koronvírus miatti bánatukban többet vedelnek majd az emberek!

Az előző esztendőben 2,5 százalékkal mérséklődött a „Bier” fogyasztás Angela Merkel birodalmában. A 2019-es dögmeleg ellenére is szomorkodnak a sörgyártók és forgalmazók az NSZK-ban. A nyári labdarúgó Eb kapcsán – így a józan elemzők – az egész kontinensen fellendülhet a folyékony kenyér iránti kereslet. Addig is, amíg 2021 őszén {talán} elrajtol Münchenben a következő Oktoberfest, sok milliónyi korsóval hörpingtenek az Európai Unió legnépesebb tagállamának – jellemzően férfi – polgárai. A tavalyi visszaesés okait még fürkészik az alkohol szakértők!  Míg a hetvenes évek derekán az átlag német másfél hektónyi habzó italt eresztett le a torkán, 2019-ben már csak 100 lityi körül volt az egy főre jutó mennyiség. 

Mivel napjainkban is szeretnek külhonban üdülni, mulatni a germánok – talán – rontja a belföldi statisztikákat, hogy a „Bier” egy részét a szabadság heteiben, a határon túl isszák a turisták, s nem odahaza. Árnyalhatja a képet az a tény is, hogy a 21. században nagy divatja van az otthoni, saját készítésű söröknek is, melyek gyakorta magasabb alkoholtartalmúak, mint a boltokban és vendéglátóhelyeken kapható riválisok. Ha igaz is, hogy a csehek és az osztrákok több sört piálnak napjainkban, mint a németek, az öreg kontinensen az észtek, lengyelek, írek lecsúsztak a toplistáról. Akárcsak horvát és finn barátaink, akiknél még a 85 litert sem éri el a fejenkénti éves sörkvóta, mely Magyarországon és Szlovákiában (70 lit./fő) még alacsonyabb.

Fotó: -a-
Lap tetejére