RSS Feed

Koalició az autósok ellen?

Dalia László - 2020. 06. 29. 8:00:51 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Koalició az autósok ellen?

Budapest és a kormány szinte semmiben nem ért egyet, ám éppen a Lánchíd ürügyén összetalálkozott a két fél, vagyis Vitézy Dávid, a Budapesti Fejlesztési Központ vezetőjének tetszene az ötlet, hogy a Lánchídra ne engedjék vissza az autókat. Vitézy egyszer már rárontott az autósokra, amikor a Nagykörúton átállíttatta a lámpákat, de akkor Tarlós főpolgármester visszaparancsolta. Most szövetségeseket keres.

Zöld Budapest az álma a mostani főpolgármesternek és csapatának, csak pénzük nincs rá, hiszen a a kormány rendesen megszorongatja őket, újabb és újabb pénzeket vesz el tőlük. Persze, van ami nem kerül pénzbe, fel lehet festeni bicikli sávokat és lehet emelni a parkolási díjakat, hogy kevesebb autó jöjjön be a városba. A fővárosi közgyűlés meg is szavazta, de vajon hol maradtak el a  józan hangok, ki gondolkodik az autósok fejével? Mert nagyon könnyen ki lehet tiltani az autósokat, de hogy fognak bejönni a városba? Könnyű azt mondani, hogy tömegközlekedéssel, de aki Fótról, Nagykovácsiból, Solymárról vagy Budakesziről, Pátyról, Telkiből, Zsámbékról jön, hol rakja le az autóját? Az előző városvezetők elfelejtettek P+R parkolókat építeni. A mostaniak nem verhetik le az elődök mulasztását a vonzáskörzetből bejárókon.

Budapest 20-30 éves adósságban van, miközben persze a Kádár korszakot sem lehet felmenti, hiszen akkor sem volt klasszikus várostervező, a főépítésznek meg nem volt igazi hatalma. Most tehát nem lehet egyik pillanatról a másikra átlépni a zöld korszakba. Tarlós sem volt éppen zöldfülű, amikor nem vezette be a Demszky által megígért dugódíjat, hiszen nem lett volna életszerű. Most sem az, mert az autósok többsége nem jönne be a városba, ha volna hol letenni a kocsiját. De nincs. 

Budapestet bekerítették, az utolsó telkeket is beépítették, ahol meg lehetett volna állítani a városba érkező karavánt. Egyetlen példát szeretnék ismertetni, a Budakeszin át vezető utat Pátyra, Budajenőre, Telkibe, Tökre, Perbál és Zsámbékra. Kétszer egysávos út, s nincs menekülő útvonal, Ha baleset van, beáll a forgalom. És a kocsit útközben sehol sem lehet leparkoltatni. Talán egy fogaskerekűt lehetne kiépíteni Budakesziig, s ott építeni egy hatalmas parkolót. Ám ez az ötlet még tervként sem létezik. Talán nem is kivitelezhető, de akkor mást kell kitalálni. Semmiképpen sem azt, hogy autóval nem lehet bemenni Budapestre, mert már így is egy-másfél órába telik. S ne hivatkozzon senki Bécsre, Koppenhágára vagy akármelyik nyugati nagyvárosra. Ott nemcsak sávokat mázoltak fel, volt más út is vagy legalább egy parkoló.

Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére