RSS Feed

35 százalékkal kevesebb új autó

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2020. 06. 25. 17:36:15 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

 35 százalékkal kevesebb új autó

Hazánk is ezer gazdasági szállal kötődik az Európai Unió legnépesebb tagállamához, például az Audi és a Mercedes révén. Nos az NSZK-ban – tavaly májushoz képest – a múlt hónapban felére csökkent a frissen üzembe helyezett autók száma.

A germán szalonokban 2020 májusában elkelt 168 ezer új modell 62 százalékát kisebb-nagyobb vállalkozások vásárolták. Míg 2019-ben 48 százalékban magán személyek rendeltek vadiúj verdát a kereskedőknél, idén tavaszra 38 százalékra mérséklődött az arány. A múltba merengő üzletemberek arra emlékeztetnek, hogy korábban az NSZK-ban – koronavírus mentes időkben – havi 200-300 ezer négykerekű kapott friss rendszámot. Bezzeg 2020 első fele veszteséges volt. Még májusban is csak 168 ezer darabra szökött az értékesített mennyiség a durva áprilisi veszteségek után.

Sok szakembert, tudóst is meglepett, hogy Angela Merkel lassan gyógyulgató birodalmában júliustól 19-ről, 16 százalékra csökkentik a forgalmi adót (Mwst.). Kérdés, hogy ez mekkorát lendít majd a járműpiacon, ahol 2020-ban is a Volkswagen a sztár. Miközben például a BMW-k értékesítése közel kétharmadával visszaesett, addig a VW-kből „csak” 51,5 százalékos volt a kereslet zuhanás. Összességében, júniusig 1 millió új kocsit helyeztek üzembe Németországban. Míg más európai államokban, így Magyarországon irigykednek erre a kvótára a kormányok és kereskedők, addig ez 35 százalékos mínuszt jelent az NSZK-ban az eltelt szűk hat hónapban.

Fotó: -a-
Lap tetejére