RSS Feed

Eltérő közép- és észak-európai divat

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2020. 06. 25. 10:34:22 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Eltérő közép- és észak-európai divat

A koronavírus-járvánnyal összefüggésben kérdéses, hogy 2020-ban miként folytatódik a Volkswagen diadalmenetele az öreg kontinens szívében. Az NSZK-ban tavaly közel 700 ezer ilyen típus talált gazdára. Vagyis kétszer annyi mint Mercedesből. Ám a csillagos modellek iránt erősebben nőtt a belföldi kereslet, mint a „Népkocsi” forgalom. Sok a kérdőjel így júniusban!

Az öreg kontinens fagyosabb csücskeiben eltérő autókért lelkesednek a polgárok. Észtországtól a finn rokonságig a ©koda a nyerő. Dániában a Peugeot hódít, annak is – relatíve olcsó – 208-as szériája. A tehetősebb svédeknél, a belföldi Volvo S90/V90 a sztár 2020-ban. A kispénzű magyarok a Suzukiért, Opelért, az osztrákok a VW Golfért, a csehek az új ©koda Octaviáért lelkesednek. A hazafias franciáknál és déli szomszédainknál az aktuális Renault Clio a sztár. Vették, mint a cukrot – tavaly. Hasonló volt a helyzet Hollandiában és Portugáliában is. A jól felszerelt Golfokon kívül a rokon Polók és Passatok is szépen hoznak a VW konyhájára. De szeretik a belföldi Mercit, BMW-t, Audit is – akik tehetik!

Mi újság Angela Merkel birodalmában? Egyrészt jobban fogynak az elektromos modellek, miközben a dízelek iránti kereslet folyamatosan csökken. Másrészt, a frissen üzembe helyezett személyautók 53 százaléka még mindig (hagyományos) benzines típus Tartósnak ígérkezik az SUV divat is. Megtippelhető, hogy az NSZK-ban, a sógoréknál, a belgáknál és a norvégoknál 2020-ban is a Volkswagen Golf lesz a sztár. A wolfsburgi sikertípus, persze nem mindenki játékszere. A horvát és szlovén szomszédaink a Renault Clioért lelkesednek. A hazafias franciáknál is ez a kisautó fogyott a legjobban az elmúlt hónapokba. Hasonló a helyzet Hollandiában és Portugáliában is. Ki a pénz-, ki a parkolóplacc hiánnyal hozza összefüggésbe, hogy az EU egyes tájain a 15 ezer euró alatti friss verdák a menők.

Fotó: -a-
Lap tetejére