RSS Feed

Felkészül a Színművészeti egyetem

Dalia László - 2020. 06. 25. 8:00:55 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Felkészül a Színművészeti egyetem

A Színház és Filmművészeti Egyetem az ország legkisebb egyeteme, ahogy Bagossy László, a SZFE színházi intézetének vezetője fogalmaz - porszem. Hogyan is állhatna ellent egy cunaminak, amely már elsodort a CEU-t, darabokra szedte az Akadémiát, rendszeresen feltörli a padlót Karácsony Gergellyel. És tényleg, hiszen még rektora sincs.

Az egyetem szenátusa tavaly decemberben hiába jelölte Upor Lászlót rektornak, azóta sem nevezték ki. Ellenben a kormánysajtó balliberális bázisnak, ideológiai központnak írja le a színművészetit, ahol agymosás történik. Erre mondta Nagy Ervin, amikor a 24.hu rákérdezett, "Egy lófaszt." A 155 éves intézmény a Fidesz koreográfiája szerint néhány héten belül alapítványi keretbe kerül, s akkor majd lehet delegálni kormánypárti politikusokat a kuratóriumba, ahogy ez másutt is megtörtént. S ha valaki még mindig álmodozna, annak felhívom a figyelmét a Magyar Teátrumi Társaság egy mondatára, miszerint ők nem vesznek részt az átalakításban, ellenben elavult intézménynek tartják a színművészetit. Ez több, mint üzenet. A Nemzeti Színházat igazgató Vidnyánszky mester által vezetett társaság mértéktartása valószínűleg csak átmeneti, hiszen a főnöknek már amúgy is van színművészetije Kaposvárott, tehát furcsa lenne most tankkal elindulni. Ahogy Demeter Szilárd, aki Erdélyben élt kisebbségiként, az irodalmi életet lassan bedarálja, úgy tűnik el a sokszínű színházi világ is, s lesz egy úr a szemétdombon.

A színművészetin a Kádár rendszer idején is a legjobb mesterek tanítottak, s akkor sem volt ott agymosás, hiszen nem pártemberek vezették. A mostani rendszer viszont azokat sem szereti, akik nincsenek velük, tehát minden bástyát el kell foglalni. Majd Vidnyánszky megmondja, mi a szabadság, leginkább, amit ő gondol. Sokan nem értik, hogy a Beregszászról, vagyis Kárpátaljáról származó rendező, hogyan szolgálhat ki egy művészetbe is belerondító rendszert, de tán épp azért. Megszokta a szovjet világban. És hát az az igazi demokrácia, amikor "én vagyok hatalmon". Csak hát ezen az elven nem működött a szocializmus sem. 

Tiltakoznak az egyetemisták, s ahogy Bagossy mondja, a legnagyobb erő az ő kezükben van, mert a tanárokat könnyű eltávolítani, őket viszont nem lehet lecserélni. Ámbár az ország legkisebb egyetemének hallgatói kevesen vannak, s akkor sem számíthatnának nagy sikerre. ha több egyetem diákjai összeállnának. A kormány sem őket, sem a tanárokat, sem a vezetőket nem kérdezte meg, hogy milyen legyen az alapítványi színművészeti, most sem érdekli a véleményük. Upor László a ki nem nevezett rektor ezt finoman úgy mesélte, hogy tájékoztatók voltak, konzultációk nem. Palkovics miniszter pedig nem értette, mit keresnek nála a hallgatók. Azért arra kíváncsi leszek, kik fognak tanítani a nemzeti színművészetin...Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére