RSS Feed

1904: amerikai atléták túlerőben

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2020. 06. 23. 8:49:01 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

1904: amerikai atléták túlerőben

Hm. A tokiói sportünnep 2021-re tolódott... S, vajh' milyenek voltak a 19. század végén startolt újkori nyári olimpiák!? Az első, athéni helyszínen alig egy tucat nemzet küzdött az érmekért. Négy évvel később Párizsban már hölgyek is dresszt öltöttek.

1904-ben St. Louisban {III. Olympiade} randevúztak a világ legjobb sportolói. A legelső amerikai nemzetközi sportshow persze igen furcsa volt, hiszen a közel hétszáz bajnokjelölt között csak néhány tucat külföldi olimpikon volt. Míg Athénban és Párizsban ezüst, bronz érmekért, valamint harmadik helyezésért küzdöttek az atléták, addig az USA-ban már aranyat is lehetett nyerni. A várakozásoknak megfelelően a túlerőben lévő házigazdák szerepeltek a legjobban St. Louisban. Az 1904-es viadalok kiegyensúlyozatlanságát tükrözte a bő kétszáz amerikai dobogós hely.

A Német Birodalom sportemberei 16 éremmel lettek másodikak Kanada előtt (6). A három olimpiai győzelmet besöprő Kuba mögött a Magyar Királyság csapata lett az ötödik. Halmay Zoltán úszónk két diadallal aranyozta be a tengerentúli turnét. Kiss Géza is ezen vizes számban nyert ezüstöt és bronzot. 

Fotó: -a-
Lap tetejére