RSS Feed

Portugália: Renault a sztár

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2020. 06. 23. 17:05:33 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Portugália: Renault a sztár

A hazafias franciáknál és déli szomszédainknál az aktuális Renault Clio a bajnok. Vették, mint a cukrot – tavaly. Hasonló volt a helyzet Hollandiában és Portugáliában is. Ám e hetekben az egész öreg kontinensen megtorpant a szalonok forgalma: az NSZK-ban 20-50 százalékos visszaesésre panaszkodnak.

Az elhúzódó koronavírus-járványba 2020 második felében rengeteg kereskedés és szerviz is bele fog rokkanni. Fogynak a benzinkutak is, bezzeg az új és használt autók alig! Megtippelhető, hogy az NSZK-ban, a sógoréknál, a belgáknál és a norvégoknál azért idén is a Volkswagen Golf lesz a sztár. A 7 millió forint feletti wolfsburgi sikertípus, persze nem mindenki játékszere. A horvát és szlovén szomszédaink a Renault Clioért lelkesednek. A hazafias franciáknál is ez a kiskocsi a bajnok. Hasonló a helyzet Hollandiában és Portugáliában. Ki a pénz-, ki a parkolóplacc hiánnyal hozza összefüggésbe, hogy az EU egyes tájain a 15 ezer euró alatti friss verdák a menők.

Németországban, ahol tavaly 3,6 millió új gépkocsi kapott rendszámot, az átlag vevő már dupla ekkora összeget szán vadiúj négykerekűre. A jól felszerelt Golfokon kívül a rokon Polók és Passatok is szépen hoznak a VW konyhájára. De szeretik a belföldi Mercit, BMW-t, Audit is – akik tehetik! Több 2020-as trend már  júniusban körvonalazódik Angela Merkel motorizált birodalmában. Egyrészt a Covid-19 járvány miatt visszaesett a szalonok forgalma, igaz jobban fogynak az elektromos modellek, miközben a dízelek iránti kereslet folyamatosan csökken. Másrészt, a nyárig frissen üzembe helyezett személyautók fele még mindig (hagyományos) benzines típus, s tartósnak ígérkezik az SUV divat is.

Fotó: -a-
Lap tetejére