RSS Feed

Kopogtatnak-e a Szomszédok?

Csontos Tibor - 2020. 06. 28. 8:00:48 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Kopogtatnak-e a Szomszédok?

Újfent bedobták a köztudatba, hogy folytatódna a Magyar Televízió egykori sikersorozata, amelynek első epizódját 1987-ben kezdte sugározni az akkor még közszolgálati jellegét nem vesztett csatorna, az utolsó pedig 1999-ben. Háromszázharmincegy fejezetet ért meg a gazdagréti lakótelepen élő emberek, családok mindennapjait elmesélő teleregény, amit olykor romantikus filmdráma-sorozatnak is neveztek. Tavasszal megint szóba került a folytatás, de a koronavírus egyelőre lelohasztotta a kedélyeket.

Ama bizonyos tizenegyedik kerületi, gazdagréti panelház, melyben a szomszédolások zajlottak, azóta is (tévé)filmtörténeti kegyhelynek számít, nem véletlen, hogy éppen a kerület Újbuda című lapja foglalkozott nagy terjedelemben a sorozat újraindításának elképzelésével. A sorozat éppen három évvel azután kezdődött, amikor a Gazdagrétre beköltöztek az első családok. A gazdagréti minta lakótelepnek számított, nem véletlen, hogy 1986 nyarán az akkori szovjet pártfőtitkár, Mihail Gorbacsov feleségét, Raisza Gorbacsovát is elhozták ide budapesti látogatásukkor. Ahogyan a Szomszédok sorozat is annak számított, köszönhetően az alkotóknak, Horváth Ádámnak, Miskolczi Miklósnak, Polgár Andrásnak, Szabó Györgynek és Zimre Péternek, a zeneszerző Hidas Frigyesnek. 

S persze, Taki bácsinak (Zenthe Ferenc), Lenke néninek (Komlós Juci), Gábor Gábornak (Koltai János), Vágási Ferinek (Nemcsák Károly, akinek szerepparódiájából máig nem nőtt ki Nacsa Olivér), Mágenheim dokinak (Kulka János) és persze a többieknek, akiket legutóbb három éve láthattunk újra az M3-as csatornán gazdagréti lakótelepi környezetükben. S akiknek a népszerűsége abban rejlett, hogy a nézők többsége magára ismerhetett bennük, jórészt ugyanazokat az élethelyzetekbe kerültek, ugyanazok a gondok foglalkoztatták őket is, az epizódok cselekményét folyamatosan a napi történések alakították, ha úgy tetszik, írták. A gazdagrétiek kiváltképpen otthon érezték magukat benne, s nem csupán a lakóhelyük miatt. Hiszen olyan népszerű helyi emberek is szerepeltek benne, mint amilyen Lipp László, a Gazdagréti Szent Angyalok Plébánia László atyája volt, aki pilótaként  légitemetéseket szervezett, futballozott és a Gellei Imre vezetőedzette FTC pszichológusa-papja is volt, blogolt, online miséket közvetített, s ott volt az index.hu új címlapjának felszentelésénél. 

Nem véletlen, hogy a 2017-es nézettségi adatok is arról árulkodtak, hogy a teleregény ennyi év múltán sem veszített népszerűségéből. Az Újbuda arról tudósít, hogy Bujtás János rendező és Bernát László író-dramaturg folytatná a sorozatot, amely ezúttal is a mindennapi életből táplálkozna. A szerzők továbbgondolnák  a sorozat hőseinek, a három családnak, a gyerekeiknek pályáját, változatlanul a gazdagréti Lantos utca autentikus környezetében. A rendező úgy tudja, eladásra kínálják Taki bácsiék egykori lakását, s mesébe illőnek tartaná, ha azon a régi helyszínen is folytathatnák a sorozatot. 

Kérdés persze, hogy a napjainkból, a társadalmi és közéletből is táplálkozó teleregény tele lenne-e politikával. Egy olyan ország sorozatfogyasztó közönsége számára, melynek rendszeres élménye, hogy egy végletekig átpolitizált országban él, ahol a kettéosztottság következtében szinte lehetetlen semlegesnek maradni, állást kell foglalni, szekértáborhoz kell tartozni. Ha a Szomszédok tervezett folytatásának epizódjaiban mindezt kikerülnék és patikamérlegre tennék a politika megjelenítését, mondván, ide is kicsit, oda is egy kicsit, amoda pedig semmit sem, ez már messze lenne mindattól, amit az eredeti teleregény jelentett. Ha pedig nem kerülnék ki, azonnal otthon éreznénk magunkat, s megint csak úgy vélnénk, hogy a politika újfent bemászik az ágyunkba. Egy fruszrált, rossz hangulatú, baljós kedvetlenséggel jellemezhető országban.

Nehéz dolguk lesz a Szomszédoknak, ha szeretnének újra bekopogni.Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére