RSS Feed

A kispadok magyar világa

Dalia László - 2020. 06. 22. 8:00:33 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A kispadok magyar világa

Mostanság is gyakran váltanak edzőt a magyar labdarúgó csapatok, s néha követni sem lehet, mi volt a tulajdonos logikája. Igaz. néha ár azt sem értjük, hogyan került oda az edző.Az építkezés pedig egyáltalán nem jellemző a magyar klubokra, tehát a legjobb edző alatt is könnyen felborulhat a kispad, ha jön egy rossz széria.

Az utóbbi években az FTC és az UTE kispadján ült évekig ugyanaz az edző. Az állandóságnak is megvan a varázsa, de egy idő után Thomas Doll és Nebojša Vignjević is elfáradt, a csapatuk már nem zakatolt, vagyis egy vagy talán két évvel mindketten tovább maradtak, míg kellett volna. Érezhették ők, hogy nem megy már a hajó, de miért álltak volna fel, amikor a magyar kispadhoz hasonló sincs a világon. Itt az edző egy vesztes meccs után is mondhatja, hogy "jól játszottunk, csak nem sikerült". És tényleg, néha egy jó passzt nem látunk, de azért mindenki megkapja a fizetését. 

A magyar edzők is jönnek-mennek, s megtörténhet, hogy az ügyesebbek több lehetőséget is kapnak, mások egyet sem. Márpedig csodákra kevesen képesek. Sokan megszólták a háta mögött Garami mestert, de ő utánpótlás játékosokkal is vitézkedett az NB I-ben. Pisont István először ül nagy csapat kispadján, pedig ő játékosként és edzőként végigjárta a hadak útját és most is szerényen dirigál egy szerény csapatot, vagyis amit lehet, összerakott. Ha szerencséje van, vagyis nem jön közbe egy gödör, talán megragadhat a Honvédnál. Nem kell ugyanis mindenáron külföldi edző, hazájukban nem sokra becsült olasz, portugál, spanyol vagy szerb tréner. Olyan nekünk is van. Ám óvnék attól az utálattól mindenkit, amit a magyar edzők java a külföldiek ellen táplál. Carillo, Rebrov vagy Storck ugyanis nagyon felkészült, sőt sikeres edzők. Lehet tőlük tanulni. 

Stock megér egy külön misét is. Kár, hogy a német mester nem itt, hanem a túloldalon, a DAC-ot dirigálja. Bár az utóbbi 30 évben ő volt az egyetlen, aki a magyar válogatottat kijuttatta legalább egy EB-re. Sokan megszólták, mert egy tartalékos csapattal kikapott Andorra ellen. Márpedig azt mindenki tudja, hogy egy magyar válogatott van, az is csak másodosztályúnak számít Európában. Dzsudzsák már az arab  emirátusokban sem kell, itt még mindig lehet csapatkapitány. Megdöbbentem, amikor az egyik legjobb magyar edző egy magánbeszélgetésen, vagyis a fehér asztal mellett azt mondta nekem, hogy Stock se tud többet a magyar edzőknél, az általa favorizált új módszereket itthon is tudják. Holott azt én is tudtam, hogy az általa alkalmazott catapult rendszert akkor még nem nagyon ismerték Magyarországon, s az edzők nem is nagyon mérték a játékosok teljesítményét. Persze, honnan is ismerték volna, amikor nem sokan jártak közülük külföldi egyesületeknél, s amikor Ferguson mester Budapesten tartott előadást, csak néhányan tették tiszteletüket. Storck azóta bizonyította, hogy nem véletlenül vele jutott el messzire a magyar válogatott, két belga csapatot is megmentett a kieséstől, s ezek után szerződtette a szlovákiai DAC magyar tulajdonosa. Sajnos magyar edzőt manapság Ausztriába sem hívnak, Belgiumba, Németországba vagy Franciaországba pedig még véletlenül sem. Nos, ilyen előzmények után leszólni Storckot, ahhoz azért nagy mellény kell. Abból viszont bőven van. Egyébként Storck az első DAC meccse előtt, csak annyit mondott a fiúknak: "élvezzétek a játékot!". Élveztek, 5:0-ra nyertek.


Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére