RSS Feed

Iskolaőr bácsi, kérem!

Csontos Tibor - 2020. 06. 20. 9:28:07 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Iskolaőr bácsi, kérem!

Több mint egy portás, de kevesebb, mint rendőr. Így szólt egy helyütt a frappátlan meghatározása a szeptembertől szolgálatba? munkába? őrzésbe-védésbe? álló iskolaőrségi képviselőknek, megbízottaknak, avagy az iskolaőröknek. Ugyanúgy nem tudok mit kezdeni ezzel a meghatározással, mint amikor egy zenekarban a dobost azzal cukkolják a többiek, hogy már nem közönség, de még nem zenész. Az iskolaőr bácsik (nénik?) elnevezése miatt viszont nem aggódom, a diáknyelv egyhamar megtalálja majd a legtalálóbb kifejezést rájuk. Egyébként pedig szeptemberben kiderül, hogy valóban többek-e, mint egy portás.

Midőn még olajos padlós, cserépkályhás tantermekben tanultunk és az iskolatáskákban okostelefon helyett tisztasági csomag lapult, Lupis bácsi, a pedellus őrizte a rendet az iskolánkban. És a fejekben is. Egyszerre volt jóságos és segítőkész pedellus, iskolarendőr és iskolaőr, ifjúságvédelmi felelős. Azokban az időkben persze a pedagógust is megbecsülés övezte, köztiszteletben álló személyiségek voltak, a tanulók sem jártak késsel iskolába, hogy egy-egy rossz jegy után a katedrán hátba döfjék a tanárukat, és a bokszedzés bemutatójukat sem a katedrán tartották a fizikatanárnak. Azokban az időkben nem volt jelen az iskolákban gumibot helyett rendőrbot – tonfa -, bilincs, gázspray, a pedagógus egyetlen kényszerítő(?) eszköze a vonalzó volt, mellyel kissé fájdalmas körmöst lehetett adni, kapni, de ez felért egy makarenkói pofonnal. S midőn bármelyik tanár belépett az osztályba, nem volt zsibongás, hanyag testtartás, fegyelmezetten felállva, csendben vettük tudomásul, hogy tovaris ucsítyelnyica, ja dalazsu vám,sto szivogynya  nyikto nye átszusztvujit.

A mai időkben már suliterrorról cikkeznek, s arról, hogy „minden szóba jöhető eszközzel fel kell lépni a pedagógusok bántalmazása ellen, a tanulók biztonságának megőrzéséért”, ma már ott tart az evolúció, hogy az iskolaőr és az iskolaőrség, iskolarendészet fogalmával kell ismerkednünk. Nesze nekünk Ady Bandi. Mármint az ő üzenetének egykori iskolájába: „Június volt s ujjongtunk, nincs tovább,/Most gyertek, szabad mellü örömök/S pusztuljatok, bilincses iskolák. … Ha élet zengi be az iskolát,/Az élet is derűs iskola lesz./ S szent frigyüket így folytatják tovább. … De elcsitult a jókedv-förgeteg/ S helyére ült a döbbent némaság/Köröttünk már az Élet csörtetett.”  Becsörtetett hát az Élet az iskolákba, az agresszívvá lett élet jó ideje belengi már az iskolát, kiderült, hogy az élet nem feltétlenül lett derűs iskolává, cserébe a vonalzós körmös helyett az agressziónak kitett tanár mobilapplikációs jelzőrendszeren keresztül kérhet majd segítséget.

Az iskolaőrtől. Már amennyiben lesz rá ideje, az iskolaőr ugyanis csupán nyomkövető lehet, a tanár elleni agressziót nem akadályozhatja meg, hiszen nem ülhet minden tanteremben minden tanórán egy iskolaőr, még akkor sem, ha az ilyesfajta ismeretszerzés felérne egy felnőttképzéssel, az andragógia tudományának nagy örömére. Némely repülőgépen ma is ülnek légimarsallok, a gépeltérítést megakadályozandó, de egy tanmarsall elképzelhetetlen lenne, mondjuk, egy testnevelés órán. Vagy ki tudja? Mondják, az iskolaőrös rendszer a megelőzésre szolgál. A megelőzés kulcsfigurája azonban mégiscsak a társadalom, annak hangulata, légköre, a nyugodt közélet, hogy a tankcsapdás agyarországot, a politikai acsarkodásokat már ne is említsük.

S persze, ott a szülő, akinek eleddig a gyerek magyarázta a bizonyítványát, ezentúl azonban a szülő magyarázza majd el a gyerekének, hogy csak óvatosan azzal az iskolai ugrabugrával, mert a család fizeti a bűnügyi költséget, amibe nyilván be kell majd pótolnia a zsebpénzével. S ha az iskolaőr megbilincseli, szelfit sem készíthet erről a nagybetűs életre szóló pillanatról. S ha miatta egy évre szüneteltetik majd a családtámogatási ellátást, legalább egy évig nem kérheti a legújabb típusú okosmobilt. Ezzel együtt a szülőnek jó tudnia, hogy az iskolaőrt arra is kiképezték, miként lépjen fel az iskolában agresszíven fellépő szülővel szemben, az ilyen szülő osztályzatát magatartásból pedig nem a bántalmazott pedagógustól kapja majd.

Eleddig csak az iskolarendőr kifejezést ismertük: az elmúlt tíz évben számtalan általános és középiskolában segítettek a pedagógusoknak és a diákoknak rendkívül hasznos baleset- és bűnmegelőzési tudnivalókkal, az internet veszélyeivel kapcsolatos ismeretekkel, drogprevencióban, de ők csupán alkalmanként jelentek meg az iskolákban. Az iskolaőrök azonban teljes munkaidőben szolgálnak és védenek majd, s bár már most viccelődnek, hogy mit csinálnak majd, ha semmi rendkívüli esemény nem történik? Megeszik a tízóraijukat és kettőkor hazamennek - így a válasz. Mégis. Bizonyosan vannak, lesznek iskolák, ahol elkél majd a segítségük.

Vajh’ Karinthy Frigyes mit írt volna róluk a Tanár úr kéremben?


Fotó: farsangijelmezek.hu
Lap tetejére