RSS Feed

Hollywoodi sóhajok

Mogyorósi Géza - 2020. 06. 14. 8:00:31 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

 Hollywoodi sóhajok

Pesszimista prognózisok szerint, ha a nyáron is durván arat a halál az öreg kontinensen, akkor a koronavírus-járványnak a megbetegedett embereken túl, sok millió munkahely is áldozatul eshet. Sőt több ezer étterem, galéria, színház és mozi húzhatja végleg le a rolót 2020-ban.

Mariette Rissenbeek és Carlo Chatrian a német főváros nemzetközi filmünnepének új vezetői bíznak benne, hogy a koronavírus-járvány terjedése megfékezhető és megnyílhat 2021. február 11-én a 71. Berlinale. Idén szerencséjük, volt – a jubileumi mustra után zártak be a mozik világszerte! Szóval csehül állnak a mozgókép szerelmesei.  Elmaradt idén többek közt a tavaszi, 27. Prague International Film Festival és a cannes-i show.

Nagyobb mázlijuk volt a Spree-parti buli szervezőknek, hiszen megbolydult méhkasra emlékeztetett február végén, március elején a {70. Berlinale számos világpremierjének otthont adó} Potsdamer Platz és a Marlene Dietrich nevét viselő tér környéke. 2020 áprilisban, májusában, júniusban csendesebb lett a táj. Nem brummognak már az arany és ezüst macik. Nem nyüzsögnek sztárok és rajongók, filmesek és zsurnaliszták Balázs Béla szeretett városában.

Bár süt a nap, még a koronavírus az úr! A színházakban csak a varrodák zajosak: készülnek a maszkok, szépülnek a nyűtt kosztümök. Próbák, előadások egyelőre nincsenek. Talán majd ősztől! Innen nézve hatalmas szerencse, hogy – új, kettős vezetéssel – még gondtalanul lezajlott {sok százezer mozinéző örömére} a 70. Berlinale. De e hetekben Karlovy Varytól New Yorkig és Cannes-től Hollywoodig kongatják a szakemberek a vészharangot, mert az elmúlt hónapokban gyakorlatilag leállt a nemzetközi filmgyártás. Művészek millió lettek az egyik percről a másikra állástalanok – a régi és új autós mozik megnyílása peresze némi reménnyel kecsegtet! Ám a „koronás” forgatási szünet sokak idegrendszerét és anyagi helyzetét megtépázta: a Berlinnel szomszédos babelsbergi stúdiókban éppúgy, mint Budapesten és más kisebb-nagyobb városokban!


Fotó: -a-
Lap tetejére