RSS Feed

Kancellár a konyhában

Mogyorósi Géza - 2020. 06. 09. 8:00:24 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Kancellár a konyhában

Másfél évtizeddel ezelőtt kényszerült átadni a hatalmat Angela Merkelnek (CDU) a német szocdemek karizmatikus kancellárja, Gerhard Schröder (SPD). Repül az idő! Öt esztendeje már, hogy elköltözött negyedik feleségétől a korábbi kormányfő. Soyeon Schröder-Kim, az új asszony a minap elárulta, hogy mi a férje egyik hobbija? (Kolbászt nem tölt magának, de vörös bort igen!)

A kánikula közeledtével sokan találgatják az EU legnépesebb tagállamában, hogy (a ma is jól kereső) Gerhard Schröder túl tavaszi, 76. születésnapján mivel tengette idejét a koronavírus-járvány heteiben? Nos pünkösd táján kiderült, hogy új, dél-koreai hitvese örömére gyakorta főzőcskézik a nyugdíjas politikus, miként utódja, Angela Merkel is jó szakácsnő hírében áll! Az 1998 és 2005 között a berlini szociáldemokrata-zöld koalíciót irányító férfi ma már kevesebbet utazgat, mint az elmúlt évtizedekben. De 2020-ban is barátai közé tartozik Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin. A 66 éves moszkvai elnök soha nem feledkezik meg germán cimborája (üzleti partnere?) áprilisi felköszöntéséről. Rossz nyelvek szerint az ex-kancellár a konyhában, az oroszok pedig már a spájzban vannak... Olajozottan mennek a dolgok!

Pár esztendeje például Putyin a közös ünneplést összehangolta azzal, hogy felkeresse a hannoveri vásárt. {Tavaly a svéd kormányfő volt Merkel asszony vendége, idén elmaradt a show.} Azóta is szakított időt Vlagyimir és Gerhard a négyszemközti beszélgetésre. Teszi ezt a volt szocdem vezér és a Kreml ura annak ellenére, hogy a nyugati világ a véres ukrán krízis kapcsán „haragszik” Moszkvára és személy szerint a most 76 gyertyát elfújó Gerhard Schröder (Altbundeskanzler) legkedvesebb szláv elvtársára. Putyin nem is oly' rég intett búcsút első nejének, míg a német „példakép” negyedik feleségétől költözött el 2015 tavaszán.

A Helmut Kohlt (CDU) 1998-ban leváltó szociáldemokrata államférfi hét évig irányította az Európai Unió legnépesebb tagállamát. Tévedtek, akik azt hitték, hogy Schröder, elbukva a 2005-ös, előrehozott választásokat, „leteszi a lantot”. A berlini nyüzsgésből hannoveri családjához visszatért hajdani szocdem vezér csak pár hétig lazsált. Karcsú hitvesének, Doris asszonynak is furcsa lehetett, hogy „Gerd”, a (testőrös) kutyasétáltatást leszámítva, odahaza lábatlankodik. A demokratikus marsallbotot a német történelem első női kancellárjának, Angela Merkelnek átadni kényszerült SPD-frontember hamar visszatalált az íróasztalához: 2006 végétől több kötettel jelentkezett. Újabb fejezet lehet az egykori kormányfő visszaemlékezéseiben, hogy - a 2013-ban maga is politikai porondra lépett - Doris Schröder-Köpftől elválva ötödször is megnősült. Ez a (h)arc lesz a végső?

Fotó: -a-
Lap tetejére