RSS Feed

A tétlenség is árulás

Regös István - 2020. 06. 06. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A tétlenség is árulás

2020. május végén a „Deák téri lincselés” áldozataira emlékező „kegyeleti megemlékezést” hirdetett meg a Mi Hazánk Mozgalom az Országos Roma Önkormányzat székháza előtt. Már elég lehetett volna ennyi, hogy a hatóságok kapjanak valamilyen valós információt, felhatalmazást, hogy az érvényben lévő törvényeket, sőt, az alkotmányt követve megakadályozhassák ezt a nyílt, szélsőjobbos vonulást.

A rendőrök szép számmal meg is jelentek a felvonulás helyszínén, de plexi pajzs, üzemképes vízágyú, rohamsisak, gumibot, gázspray nélkül. Ilyenkor könnyen mondjuk ki a verdiktet, hogy a rendőrség miért nem avatkozott be és miért nem oszlatott?

Azt tették, amiről a parancs szólt

Én meg azt mondom, nem a rendőröket kell hibáztatni. Ők a kapott parancsok alapján végzik a munkájukat. Ez esetben is hivatalosan egy békés megemlékezésről tudtak és ennek megfelelően biztosították a helyszínt. De menjünk tovább! Mi is történt a Deák téren azon a szörnyű hajnalon, melynek nyomán meghirdették ezt a felvonulást? A hivatalos közlemények szerint két, fiatalokból álló társaság összeveszett, verekedni kezdtek, a verekedés hevében az egyik fiú kést rántott és több szúrással megölt egy fiatalt a másik társaságból. Mi több, a földön fekvő, talán akkor már halott szerencsétlen áldozatot meg is rugdosták. A rendőrség példás gyorsasággal elfogta a feltételezett tetteseket, a bíróság pedig a lehető leggyorsabban letartóztatta őket. Ennyi a tény, amit hivatalosan tudni lehet. Még hallani is szörnyű ezt a történetet, és még nehezebb belegondolni abba, hogy vajon mit érezhettek a szülők és a jó szándékú fiatalok? Itt csak annyit tudunk mondani, hogy a mi szívünk is vérzik és siratjuk az áldozatot.


Csak az igazat!

De – kérdezzük sokan – hol itt a lincselés? A lincselés olyan tényállás, ahol hirtelen vagy szervezetten előkészítve (például ilyen a Ku-Klux-Klán), kisebb vagy nagyobb tömeg különös kegyetlenséggel agyonveri, felakasztja, megégeti az áldozatot. Sok ilyent ismerünk a történelemből. Bocsánatot kérek az olvasóktól, én is érzem, mennyire borzalmasak, iszonyúak ezek az esetek, de itt most néhány, valószínűleg agyament fickó megbocsájthatatlan cselekedete folytán halt meg egy fiú. Nincs rá mentség! Ugyanakkor ez az eset alkalmas arra, hogy feltüzeljen a bosszúállásra és ezt a tragédiával végződött cselekedetet kivetítse egy egész népcsoportra.

A kegyelet csendes

Jut eszembe, ha ez a „kegyeleti megemlékezés” nem bejelentésköteles, akkor minek volt ott ez a rengeteg békés rendőr? Mi lett volna, ha valamelyik rendőrnek feltűnik a füstgyertyák sűrű szikrázása és megpróbál intézkedni? Hát ilyen nem történt! Ez nem kegyeleti megemlékezés volt és bár nem vagyok tüntetés szakértő, úgy gondolom, ahol nyilasok menetelnek és nyíltan fenyegetik a magyarországi roma közösséget, az minden, csak nem kegyelet és nem a fent leírt szörnyű esetről szólt. Ők nem a szerencsétlen áldozatért tüntettek, cigánybűnözést ordítva, azon az estén nem az áldozatért szólt a harang. 


Bűnözés van, de ez nem egy népréteg sajátja

Amikor bakancsok tiporják Budapest utcáit, amikor bosszúval fenyegetik a romákat, akkor nem elég valamilyen finomkodó Facebook-bejegyzés. Az ultrák ellen igencsak kevés ez a néhol álszentnek tűnő, „majdnem megértem” stílus. Hol volt ekkor a főpolgármester, Karácsony Gergely? Miért nem ment a helyszínre? Miért nem mutatott bátorságot? Miért ő vagy mi féljünk? Ne a gyűlöletkeltők kerüljenek a csúcsra! Már nem lehet ezeket a kezdeményeket csírájukban elfojtani, mert egyre durvábban kezdenek szárba szökkenni. 

Ez a mi hazánk

Amit még külön nagyon fontosnak tartok megjegyezni: ezek az ultrák, focihuligánok, mert a zömük onnan került ki (elfogadom, nem mindenki az), magukat a Mi Hazánk tömörülés tagjaként jegyzik, magyarul, ki akarják sajátítani gyönyörű hazánkat. Sok filmet láttam, melyekben fekete ruhában masíroztak a bakancsosok és hamar megtalálták a hozzájuk hasonlókat. És most megint itt vannak. Ez a mi hazánk. Mondom, hogy el ne felejtsük! Elég volt, hogy kiengedték őket a fényre, hirtelen virulensek lettek, mint a vírusok. Meg fogják azonban hallani az igazi magyar hazafiak hangját, mert nem és még ezerszer sem a tiétek, hanem a miénk a haza! Ez a föld a békés, tisztességes emberek földje, ez a kilencvenháromezer négyzetkilométer nem a ti hazátok! Mert meg fogjátok látni, hogy fogy körülöttetek a levegő! Ne húzgáljátok az alvó oroszlán bajuszát, mert harap és végére csak annyit, hogy aki tud olvasni még egyszer lássa, ez itt a mi hazánk!

Fotók: nepszava.hu/Erdős Dénes


Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére