RSS Feed

Bent vagyunk a vízben

Regös István - 2020. 06. 04. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Bent vagyunk a vízben

Amikor két találatunk van a lottón, nem ugrálunk a mennyezetig, hiszen se nem oszt, se nem szoroz, szoktuk mondani, lehetett volna három, négy vagy öt találat is. Ezzel a két találattal pedig kint vagyunk a vízből. Pedig így június elején inkább akarunk bent lenni a vízben, bármilyen tiszta vizű uszodában is. Budapest a vizek városa, a fürdők városa, a sport városa.

Budapest az egész világon híres káprázatosan szép uszodáiról. Igaz, sokáig megelégedtünk a korábban kivívott hírnévvel, a szavakkal és olykor elhanyagoltuk, elhanyagolták a fürdőkultúrával kapcsolatos tetteket. Ennek is lett persze hozadéka, csak nem éppen jó. Emlékszem, ifjúkoromban egyik kedvenc uszodám volt a Lukács, az ő lerobbant, öreg, pesti ház lépcsőházával egyetemben. 

Kapcsoljunk rá!

Európa több városa is ellépett tőlünk. Modern kínálatot építettek ki, kevésnek bizonyult ugyanis, hogy a vendégeket egy-két medence várja, sok más mellett a gyerekek igényeit is ki kellett elégíteni. Külön helyet követeltek az úszók, a napozók, akik az öltözőkben igényelték a tiszta, zárható szekrényeket, a lángossütők bódéit modern strandbüfék váltották fel. Egyszóval, a strand-korszak előrelépett, alkalmazkodott az új elvárásokhoz és láss csodát, elindult a fejlődés, mondhatni rohamléptekben. Mára a budapestiek imádják a strandjaikat, de így vannak ezzel az idelátogató turisták is. Mindehhez új szemlélet kellett, melyre manapság még inkább szükség van.

Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda

Koronavírus mindenütt

A 2019-es önkormányzati választásokon győztes városvezetés kinyitotta a szélcsatornákat és a vihar, a szél, a legtöbb fővárosi vállalat éléről elsöpörte az addigi vezetést. Félek, nem mindig sikerült a minőségi csere, néhol sajnos sokkal gyengébb váltotta fel a régi jót. Úgy tűnik azonban, hogy a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH Zrt.) élére került új vezérigazgató a sikeres csere legjobb példája. Szűts Ildikó, az új vezérigazgató már az első pillanattól kezdve rendkívül határozottnak bizonyult, nem érdekelte, hogy ki és hogyan minősíti, kizárólag az előtte álló feladatokra koncentrált. Sajnos, beütött a koronavírus, ami alaposan megnehezítette a fővárosi strandok, fürdők nyári felkészülését. Sokan fogadták kétkedve az új vezérigazgató személyét: ki ez a nő és honnan érkezett ide? Cinikusan még azt is megkérdezték, hogy vajon látott-e már uszodát? Szóval, az elején kapott hideget-meleget, de Szűts Ildikó vezérigazgató ütésálló vezetőnek bizonyult.Egy menedzser jött, látott és cselekszik

Szűts Ildikó vezetett már a BGYH Zrt-nél sokkal nagyobb céget is, vezérigazgatója volt például a Magyar Postának. HR-vezetőként különösen a csapatépítő képességéről vált ismertté, s arról is, hogy jól kezelte a káderkérdéseket is. Néhány régebbi kollégája úgy jellemezte, hogy legnagyobb erénye a határozottság és a döntés bátorsága. A napokban végre megnyílhattak a fővárosi strandok és uszodák. Meglátjuk, hogyan folytatódik, milyen lesz majd ez a járvány miatt nehezen induló strandszezon. A vezérigazgató egy új csapat építésekor mindig számít a régi, jól bevált kollégákra is. Az már a kinevezése utáni időszakban kitűnt, hogy érzékeny a médiára és mára, miként mondani szokták, bent vagyunk a vízben.

Szűts Ildikó, a Budapest Gyógyfürdői
és Hévizei Zrt. vezérigazgatója

Már a rómaiak is imádták a fürdőt

Ami nagyon fontos, hogy ne a többi fővárosi vállalattal mérje össze magát, hanem a feladatok teljesítésével. Szokás fontossági sorrendet felállítani a cégek között, ami butaság, hiszen mint tudjuk, minden mindennel összefügg. Persze, ha akarjuk, ki lehet emelni az úgynevezett stratégiai jelentőségű társaságokat, amilyen például a Fővárosi Vízművek Zrt. vagy az NKM Energia Zrt., de annak számít a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. és a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. S mivel egy világváros semmit nem ér parkok, zöldterületek nélkül, éppen ilyen fontos a Főkert is. S ha nem lennének gyönyörű és világhírű fürdőink, mint például a meseszép Gellért, az óriási Palatinus vagy a Csillaghegyi strand, ha Zugló nem kapott volna Paskál fürdőt, akkor nem lennénk fürdőváros vagy zöldterületek nélkül virágváros. Tovább is van, mondjam még …? Most már tényleg csak a jó időt várjuk és a szezon végén elkészíthetjük majd a mérleget. Mi, amikor az új BGYH Zrt-nek szurkolunk, magunknak akarunk jót. Éljen a nyár, korona nélkül! Íme, néhány, a BGYH Zrt-hez tartozó strand, tessék választani! Széchenyi, Gellért, Rudas, Lukács, Király, Dandár, Paskál, Palatinus, Csillaghegy, Pesterzsébet, Római, Pünkösdfürdő.


Fotó: Németh András Péter
Lap tetejére