RSS Feed

Budapest, a bűnös város

Dalia László - 2020. 06. 01. 8:00:20 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Budapest, a bűnös város

Már csak a vak nem látja, meg néhány százezer elvakult fideszes szavazó, hogy a vezénylő tábornok totális háborút folytat Budapesttel és annak főkapitányával szemben.Már-már az is felmerülhet a békés szemlélőben vagyis a kibicben, hogy le kéne tenni a fegyvert, bár Karácsony kezében már az sincs, legfeljebb felteheti mindkét kezét.

Görgei Artúrnak több esélye volt Világosnál, mint Karácsonynak Orbánnal szemben, mert az ő katonái nem álltak fegyvertelenül a csatatéren. Görgei utolsó hadicsele az volt, hogy az oroszoknak adta meg magát, így remélhetett nagyobb kegyelmet magának és katonáinak. Budapest bűnös város, s vele szenved majd több település, amelyek nem kapják vissza a gépjárműadót és fizethetnek a mostaninál négyszerte nagyobb szolidarítási adót. A pénzért való kuncsorgás csak a fideszes városatyáknak áll majd jól, nekik maradt némi remény, hogy pult alól kifizetik őket. Ez persze totális háború, tehát a végét azért nem látjuk, mert a hagyományossal szemben itt lesz egy választás 2022-ben és nem biztos, hogy a vezénylő tábornok jól számol. Most volt egy felmérés, miszerint sok fideszesnek sem tetszett a korlátlan felhatalmazás alatti sunyi nyomulás. Ám addig még két év, ki tudja milyen bűvészmutatványokat rejteget még Orbán. Európára viszont már nem számíthat, ott rendesen elásta magát és a barátai sincsenek jó pozícióban. Salvini már a múlté, Putyin és Erdogan sem áll jól, Trumpot pedig aligha választják meg újra.

Akárhogy is lesz, Karácsonyék be vannak kerítve, s ilyenkor minden hiba duplán számít. Óvatosan kell kormányozni, egyetlen labdát sem lehet feldobni az ellenfélnek. Persze, könnyű ezt mondani. A főpolgármester szeret biciklizni, meg zöld a program is, de csínján kell bánni az álmokkal, mert például keskenyek a belvárosi utak. Így van ezzel az Üllői út és a Nagykörút is. Csúcsidőben állnak az autók, most meg az egyik sávot átadták a bicikliseknek. Ez több, mint tévedés, súlyos melléfogás. Természetesen az ellenfél nem is hallgat, Fürjes Balázstól Láng Zsoltig cikizik a meggondolatlan városvezetést, akik hallgatnak és azt mantrázzák, hogy szeptemberben majd felülvizsgálják a kerékpár sávokat.Talán nem kéne addig várni. 

A másik könnyű labda a Lánchíd. Eddig arról szólt a rege, hogy azonnal hozzá kell látni a felújításhoz, mert a híd ramaty állapotban van. Fürjes Balázs egy hete azzal turnézik a rádiókban, tévékben, hogy Karácsonyék eltolták a Lánchíd felújítását, még a közbeszerzést sem indították el, s azóta Gulyás Gergely és Tarlós István is megszólalt ezügyben és finoman reklamáltak. A városháza meg hallgat. Legalább előadnák a saját verziójukat. A kommunikáció nem kerül pénzbe, s ha nincs paripa és fegyver, legalább dumában hengerelni kéne...

Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére