RSS Feed

Borbély Alexandra festeni kezdett

ujszo.com - 2020. 05. 22. 13:00:01 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Borbély Alexandra festeni kezdett

Olvasok, főzök-sütök, de ami a leginkább hat rám: elkezdtem festeni - mondta Borbély Alexandra, a Katona József Színház tagja a pozsonyi Új Szó onLine-nak a karantén napokról. - Ez lett a meditációm. Minden nap létre kell hoznom valamilyen produktumot, hogy hasznosnak érezhessem magam. Kell valami kézzel fogható eredmény. A színház a pillanat művészete. A festmény megmarad.

Most nem is szaladnék vissza játszani. Valahogy nem hiányzik. Még mindig nem, pedig már két hónapja, hogy leálltak az előadások a Katona József Színházban. Nincs bennem az a mindennapos stressz, ami árt a gyomromnak és az egész lényemnek. Van időm magamra, nincs hajtás, rohanás, kapkodás - jellemezte mostani életének történéseit a színésznő.

Az Enyedi Ildikóval forgatott Testről és lélekről berlini diadalmenete és a filmbeli alakításáért kapott Európa-díj óta egyébként is megfeszített tempónak kellett alárendelnie az életét. Színházi elfoglaltsága mellett cseh és szlovák produkciókba hívták, de Budapesten is forgatott. Játékfilmben kapott szerepet, és egy nívós sorozat is megtalálta.

- Tavaly nagyon sokat dolgoztam. Egyik filmből mentem a másikba, de arra is volt példa, hogy párhuzamosan forgattam Budapesten és Csehországban. A színházban is volt munkám. A Tartuffe-re készültünk a Katonában, és mentem a Centrálba Tracy Letts A nevem Mary Page Marlow próbáira. Most lett volna egy kétszereplős angol krimi is a Centrál Színházban, csak eltolódott. A Berlinben kezdődött futam mára elcsendesedett. Most végre elmondhatom, hogy igazán pihenek. El tudom fogadni ezt a helyzetet. Nem okoz bennem feszültséget a leállás. Épp ellenkezőleg. Élvezem.


A festészettel kapcsolatban elmondta, hogy gyerekkorában sokat rajzolt. Tavaly gondolt egyet, elment a művészellátóba, megvette a hozzávalókat és kitalálta, hogy a lakásuk minden szobájából megfest egy részletet, más és más színekben. A kész képet pedig oda, arra a helyre akasztja ki, amelyet megörökített.


Három filmje vár bemutatásra a koronavírus-járvány elmúlta után. Egy cseh, egy szlovák és egy magyar. Zdeněk Jiráskýtól az ötvenes években játszódó Kryątofban, Martin ©ulíktól A nyúlfülű férfiban, Felméri Cecíliától pedig a Spirálban kapott fontos szerepet.

A teljes interjú itt olvasható:


Fotó: -a-
Lap tetejére