RSS Feed

"Ez egy érdekes ország"

Dalia László - 2020. 05. 21. 8:00:02 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Fiala János megosztja a hallgatóit, de ez cseppet sem zavarja. Tehát Fiala van, elpusztíthatatlan, mint holmi terminátor, s amikor azt mondja az egyik hallgató, hogy reméli a vírussal együtt nem tűnik el ő sem a képernyőről, akkor közli, hogy néha foglalkozik az elmúlással, a halállal, de holnap még lesz, aztán majd meglátjuk.

Fiala unikum, lassan eltűnnek vagy kihalnak a képernyőről, a mikrofonok mellől a bölények, s manapság leginkább csicsergő fiúk és lányok vannak. Új bölények nem születnek, mert nem engedi a rendszer, amely amúgy is a tévék, rádiók 99 százalékát uralja. A rendszer egyébként nagy szabadságot enged a talpnyalóinak, a gyalázástól a becsületsértésig mindent lehet, de persze csak az ellenséggel szemben, mert ők  azt tartják, hogy "A nemzet mi vagyunk".

Fiala viszont még van, őt nem lehet csak úgy lesöpörni. A hatvanharmadik rádiót uralja, már talán ő sem tudja megszámolni, hány tulajdonossal dolgozott és vitatkozott késre menően a hallgatók előtt. Az meg nem az ő hibája, hogy még olyan amúgy profi portálok is megpróbálták kikezdeni, mint a 444.hu, pedig épp egy független csatornának kéne megbecsülni, hogy kószál itt még egy-két magányos bölény.

Sose számoltam össze, így nem készült statisztika, hogy a telefonálók kilencede vagy tizede utálkozik és küldi el Fialát melegebb éghajlatra, de ebből látszik, hogy milyen hatással van a  hallgatóira, az egyik telefonáló állította, húsz éve hallgatja és most már ideje volna, ha Fiala kifeküdne. Talán nem ezt a szót használta, de egyébként mindegy. Történt pedig, hogy egy idős hölgy küldetésnek tekintette, kiosztani Fialát, a modoráért, sőt a zakójáért, amely szerinte ebben a  korban már nem áll jól neki. Mindezt olyan hévvel tette, hogy hősünk közölte, bár eddig a hamvasztás mellett volt, de lehet, hogy ezután ragaszkodni fog a koporsós temetéshez és ebben a zakóban fog belefeküdni.

Tanulmányt lehetne írni, hogy miért van ekkora hallgatottsága egy magányos farkasnak, de hely híján nem fárasztok ezzel senkit, meg nehéz is körbeírni, mi az ismérve egy briliáns műsorvezetőnek. Vagy ha mégis, arra elég egyetlen példa. Betelefonált egy öregúr, s  megkérdezte, hogy valóban van-e Magyarországon Puskás Ferenc nagykövet? Fiala szerint ez egy érdekes ország, s ha valakinek van pénze, egészsége és jó kedve, akkor nagyon jól fog szórakozni. És tényleg. Mellesleg bravúrosabb országismertetőt  még életemben nem hallottam.

Fotó: -a-
Lap tetejére