RSS Feed

Szegény focisták!

Regös István - 2020. 05. 19. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Szegény focisták!

Nyomtatott újságokban, internetes lapokban, rádiókban, tévécsatornákban, egyszóval, a teljes magyar médiában nagyon fontos hír jelent meg a minap. Azt harsogták a szócsövek, hogy nem tudni pontosan, mennyit, de nagyon sok milliót kap (kapott?) a honi labdarúgás. Hogy mire? Már gondolom, ki is találták. A vírus elleni tesztelésre! Annak érdekében, hogy a klubok a bajnokság folytatásakor el tudják végezni a szükséges koronavírus-teszteket.

Egyes hírek szerint (bár ezek nincsenek megerősítve) minden NB I-es csapat - az MLSZ honlapján is olvasható - tízmillió forintért tesztelhet. Merthogy úgy látszik, a focistáknak nincsen erre pénzük. Miközben van olyan csapat is, mint például az MTK, mert a Magyar Kupa döntőjében van vagy lesz, ha egyáltalán ott lesz, tessék mondani, kit érdekel? Több millió forintos bevételt is elkönyvelhetnek, állítólag legalább negyven milliót. Talán nem tűnik túlzott demagógiának, ha összehasonlítom a futballisták és a mondjuk, milliós nagyságrendben tönkrement vállalkozók helyzetét. De hát, az erősebb kutya, mint tudjuk, hamarabb jut élvezethez. Ja, és persze ismerjük a történelemből: „Panem et circenses!" vagyis „Kenyeret és cirkuszt!” mondást is.


Rejtő Jenő Piszkos Fredet küldené rendcsinálásra

Rejtő akár így írhatott volna minderről: Az asztalnál ül egy grafitszürke Porsche, egy korallpiros Aston Martin, egy tűzpiros Ferrari, no, meg egy tengerkék Lamborghini. Már több napja, hogy összeültek, lámpáik villognak, mert a könnyektől bepárásodtak, tanakodnak, aggódnak gazdáik megromlott anyagi helyzete miatt. Hallatszik a dudaszó, de ezúttal nincs büntetés. Ó, jaj! Ó, jaj!- kántálják. Mi lesz velünk? - jajonganak. Lesz-e vajon elég pénz benzinre? Vagy ha vége a karanténnak, düböröghetünk majd tovább? Ahogy elnézem őket, legalább háromszázmilliót érnek így együtt. Nagy szégyen lenne, ha a garázsban kellene szenvedniük. Híres focista tulajdonosaik, csajozó autóknak hívják őket, ami körülbelül azt jelenti, hogy elég kinyitni a csoda autók ajtaját, már bele is huppant egy nekik való példány. Egy valamirevaló, értelmes nő azonban messziről kerüli az ilyesmit. A csodás külsejű, dübörgő autók pedig szinte zokognak, de reménykednek a másodvirágzásban. Pókerezni kezdenek, nem nagy tétben, ezer forintos zsetonokkal indul a tét és nincs felső határ. Bekapnak egy gallon extra benzint és elkezdik emelni a tétet. 

A nagyfőnök felemelte fegyelmező ujját

Eközben a tulajdonosaik a híres focisták, aggódva tekintenek a nagyfőnök felé. Mélységes megdöbbenek, amikor éppen tőle hallják, hogy ne zokogjanak,hiszen sokszorosan túl vannak fizetve. Megpróbálják elhitetni az ország legkitűnőbb pénzemberével, hogy őket várja a közönség, de lassan már benzinre is alig futja nekik. A legjobbak is alig keresnek négyszer-ötször több pénzt egy orvosnál vagy egy kutatóprofesszornál. - Múlik valami a mi néhány milliónkon? – esdekelnek. - S ha majd jönnek a szurkolók a mérkőzésekre, a mi bús arcunkat kell majd nézegetniük? A szurkolástól is elmegy a kedvük. A nagyfőnök pedig, mint mindig, higgadtan csak annyit mond: Elég volt a siránkozásból. A nézők eddig sem jöttek és így nem is nézhetnek benneteket. Nem szoktatok néha felnézni a lelátókra?


És még Ronaldóhoz merik hasonlítani magukat!

A lelátók széksorai ugyanis többnyire üresen tátongnak, hiába szépek a stadionok és jók az ülések. Minderre az egyikük - talán éppen a csapatkapitány - így replikázik: Tudja főnök, mennyit keresnek a német első osztályban a futballisták? - Tudom! - válaszolta. - Ezért kell végre rendet csapni köztetek, a rendteremtést pedig a bérezéssel kell kezdeni. Ha minden igaz, akár hetven-hetvenöt százalékkal is lehet csökkenteni az eddigi jussotokat. A játékosok erre  elkeseredetten, beletörődés nélkül beülnek a Porschéjukba, a Lamborghinijükbe, az Aston Martinjukba, a Ferrarijukba, átbömbölik magukat a városon, majd beülnek az egyik Michelin-csillagos étterembe és úgy négyen, talán egymillióért meg is vacsoráznak. Itt hagyta abba Rejtő. Hofi már nem jutott szóhoz, Karinthy meg azt mondta: „Indulás fiúk, együnk egy hamburgert!”


Fotó: Németh András Péter
Lap tetejére