RSS Feed

Fritz Walter centenárium

Mogyorósi Géza - 2020. 06. 03. 8:30:43 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Fritz Walter centenárium

Május derekán újraindulhatott a német első- és másodosztályú labdarúgó bajnokság. Szerintem a koronavírus-járvány okozta meccsmentes korszak végének leginkább a drukkerek családjai és a sörkereskedők örvendenek! A hosszú foci szünet legalább arra jó volt, hogy a képernyőn régi rangadókban gyönyörködhettünk, köztük az '54-es berni vébé döntőjében.

A Homeoffice-ban szurkolás nem az igazi! Ám a német tévében - a Bundesliga pauzában - sok évtizedes rangadókat izgulhatott végig a gólra éhes nép. Így arra is van remény, hogy nem lesz elfelejtve Friedrich „Fritz“ Walter (1920-2002) születésének századik évfordulója. A svájci világbajnokság győztes teamjében gurigázó kapitány játéktudása és szerénysége ma is lenyűgöző.  Az 1. FC Kaiserslautern frontembere utóbb Puskás Öcsivel is összebarátkozott. Ma, amikor milliós focista fizetésről és diplomata útlevélről, meg többszörös állampolgárságról is cikkezik a hazai és a külhoni sajtó, érdemes felidézni Fritz Walter ifjúságát!

„Mindent az egyesületemnek köszönhetek. Tanulhattam és Kaiserslautern legnagyobb bankjában munkát kaptam. Akkoriban ugyanis valamennyi játékos dolgozott” - fogalmazott a hitleri korszakról a sportember. A trikóját hamarosan Wehrmacht egyenruhára cserélő fiatalember azért a háborús években is kifuthatott néha a pályára. A béke beköszönte után várta a pénzintézet. „Meló után hetente háromszor tréningeztünk, hétvégente bajnoki mérkőzéseket játszottunk.”

Bár Németországban nem (volt) divat a bérekről beszélni, a 20. század végi interjúban a germán gólgyáros elárulta: „Hetente 23 márkát kaptunk. A bajnoki címért egy ezrest.”  Az '54-es berni csoda volt Fritz Walter pályafutásának a csúcsa. A svájci Vb selejtezőjében a magyar válogatottól 8:3-ra kikapó németek Sepp Herberger szövetségi tréner irányításával, az esős második félidőben tudtak döntetlenről, fordítani. Szepesi György hangját milliók hallgatták rádión. Puskás később is állította, hogy a harmadik magyar gól nem volt les, ám maradt a 3:2-es germán diadal, Hidedkútiéknak meg a szomorú második placc. „A világbajnokságért két ezer nyugatnémet márka volt a prémium” - emlékezett a 2002-ben elhunyt focicsillag. Nem nagy összeg a hatalmas teljesítményért! Az 50-es évek derekán kétszer annyiba került egy Volkswagen Käfer!


Fotó: -a-
Lap tetejére