RSS Feed

Drezda: szomorú születésnap

Mogyorósi Géza - 2020. 05. 29. 8:00:46 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Drezda: szomorú születésnap

Májusban ünnepeljük Közép-Európában August der Starke, vagyis II. Erős Ágost (1670-1733) 350. születésnapját. Ám a polgárok örömébe üröm vegyül a 18. századi Grünes Gewölbe (Zöld Boltozat) gyűjtemény novemberi kifosztása miatt. Ráadásul a koronavírus-járvány okán a kastély kiállítása a tavasszal bezárt. Szászország idegenforgalma szabályosan bedőlt. Sehol egy turista!

Hiába henceg remek németországi közbiztonsággal, korona statisztikákkal 2020 májusában is Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter (CSU), ha nem ritkán „jól őrzött” múzeumokat fosztanak ki Berlintől Drezdáig. A konzervatív bajor politikus – akinek rendőrségi helikoptere decemberben (műszaki hiba miatt) majdnem lezuhant, most sem rest, egyre fáradtabban ismételgetni, hogy a terrorveszély ellenére sincs aggodalomra ok az EU legnépesebb tagállamában. Ha csak a már sok ezer emberéletet követelő Covid-19 járvány elburjánzása nem sokkolná a türelmetlen nemzetet!

II. Erős Ágost szász választófejedelem, az Elba-parti kereskedőváros híres szülötte – nem mellesleg Lengyelország királya és Litvánia uralkodója – halála előtt egy évtizeddel alapította meg palotájában a zöld boltozatos gyűjteményt, melynek pár hónapja lábakélt. Arany, hegyikristály, gyöngy, gyémánt, borostyán – amerre a szem ellát. Több teremben. Ami rejtély, hogy a tökéletesnek hitt biztonsági rendszert kiknek, hogyan sikerült feltörniük november végén? A sok(k) milliós műkincsrablást követő sajtótájékoztatón, s azóta is a rendőrség illetékesei szinte semmi kézzelfoghatót nem közöltek arról, hogy mit mutatnak a forró nyomok. Ám a kamerák hajnali felvételein több zsivány látható, így nem reménytelen, hogy előbb (utóbb!) lebukjanak a gengszterek – szinte eladhatatlan zsákmányukkal. A fél millió eurós fejpénz ellenére sem lelik Seehofer emberei a rablókat! Abban biztos vagyok, hogy a Varsóban elhunyt, hobbiból patkókat hajlítgató II. Erős Ágost kardjába dőlt volna, ha még éltében csenték volna el távoli tájakról származó drága(dráma)köveit, nemesfém remekműveit.

Micsoda szerencsém volt pár éve, hogy az akkor újranyílt termekben megcsodálhattam a kincseket. Igaz bosszantott, hogy belépőjegyet kellett váltanom, mert német újságíró igazolványomra - mely Budapesten és más metropoliszokban magától értetődően „működik” - ott csak legyintettek... Ám nincs harag!


Fotó: -a-
Lap tetejére