RSS Feed

Hollywoodi zeneemberünk

Csontos Tibor - 2020. 07. 01. 8:00:48 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Hollywoodi zeneemberünk

Amit napjainkban John Williams, a legnagyobb kortárs filmzeneszerző jelent, azt jelentette a múlt század negyvenes-ötvenes éveiben Miklos Rozsa, azaz Rózsa Miklós, többek között a Quo Vadis, A dzsungel könyve, a Ben Hur, A bagdadi tolvaj háromszoros Oscar-díjas zeneszerzője. A hollywoodi stúdió, a Metro Goldwin Mayer a világ legfontosabb filmzeneszerzőjének tartva szerződtette, s ott van ama lista elején, amelyen Nino Rota, Ennio Morricone, Maurice Jarre, Jerry Goldsmith és persze John Williams is szerepel. Júliusban lesz huszonöt éve, hogy 88 esztendősen elhunyt Los Angelesben.

Ötvenkét évig élt és alkotott Hollywoodban, ahol filmzeneszerzői karrierjét elsősorban annak köszönhette, hogy nem az addig megszokott hollywoodi umtatta, hanem komolyzenéket írt. Hozzájárulva, hogy a filmzene önállóan is megállja helyét, s talán éppen neki köszönhető, hogy a filmzenéiket jó ideje már önálló koncerteken is bemutatják a filmekhez zenét írók. Nem véletlen, hogy nevéhez fűződik a világ első filmzene lemeze is, amely A dzsungel könyve zenéjét tartalmazza. Miként nem véletlenül kapta a Londonban meg jelent önéletrajzi kötete a Kettős élet címet, hiszen ezzel is érzékeltetni kívánta, hogy ő nem csupán filmzeneíró, hanem komolyzeneszerző is. 

A húszas években a híres lipcsei zeneintézetben tanult, abban a városban, ahol Bach, Wagner, Schumann is élt. Vonósnégyeseket, zongoraszonátákat, zongora-, hegedű- és gordonkaversenyeket, szonátákat ugyanúgy írt, egyik művét Leonard Bernstein is vezényelte, miként Rózsa is dirigálta néhány saját szerzeményeit a Margitsziget Szabadtéri Színpadon, amikor 1974-ben először tért vissza Magyarországra. A rendezők, producerek lelkesedtek a zenéjéért, az egyetlen Hitchcockot leszámítva, aki túl komolynak tartotta a filmjéhez írt taktusait, mondván, hogy elterelik a figyelmet az akciókról…

Rózsa ízig-vérig zeneember volt, s midőn tizenkét évesen nyaralásai egyik színhelyén, Orosházán a Tosca című olasz némafilm vetítésekor a billentyűbillegető megbetegedett, ő ugrott be a mozielőadásokra a zongorista helyett, hogy improvizálásaival pótolja a zenét. ( A régi vetítőgépek hangos zörgése zavarta a nézőket, ezért a mozisok beraktak egy zongorát a nézőtérre.) Honnan is tudhatta volna, hogy néhány évtized elteltével már ő lesz a Hollywoodi Filmzeneszerzők Szövetségének elnöke? Cseppet sem mellesleg úgy került Kaliforniába, hogy a háború kitörése miatt, 1940-ben Korda Sándornak Angliából át kellett költöztetnie A bagdadi tolvaj már megkezdett forgatását az Egyesült Államokba. S mint a filmzene szerzője - e dalainak szövegét az akkori brit külügyminiszter írta - ő is utazott a stábbal, s ott is maradt, hogy azután bezsebelje azt a bizonyos három Oscart. A Ben Hurért járót 1959-ben éppen Gene Kellytől vehette át. A Ben Hur egyik zenei betétje, a gladiátorok bevonulási indulója olyan népszerű lett Amerikában, hogy a fúvós zenekarok évekig ezt játszották a baseball meccseken.Hollywood akkor élte virágkorát, ahogyan a mintegy száz filmhez zenét író Rózsa Miklós is, aki tíz évig volt a Hollywoodi Zeneszerzők Szövetségének elnöke. 

1974-ben jött először haza, s a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon vezényelhette a műveiből összeállított koncertprogramot. A Margitszigeten, ahol annak idején a szigeti szállodában Blaha Lujza, Szép Ernő, Molnár Ferenc és Karinthy Frigyes is hallgathatta az ő zongorajátékát. Az a Karinthy, akit ugyanaz a Fröhlich Károly számtantanár tanított, mint Rózsa Miklóst. Az a Fröhlich, aki mindkettejükre pikkelt...Rózsa egyszer elmesélte, hogy Karinthy megkérte, ha találkozik Fröhlich-kel, feltétlenül adja át neki az üdvözletét. Megtörtént. Fröhlich pedig megjegyezte Rózsának: Ki üdvözöl? Karinthy? Ja persze, a Karinthy! Hát abból meg mi lett?

Fogalma sem volt hajdani tanítványa pályafutásáról, még a Tanár úr kéremet sem olvasta. Pedig hát Fröhlich tanár úr, kérem, két zseniális tanítvánnyal büszkélkedhetett. Egyikük a saját hazájában lett próféta, a másikuk a hollywoodi álomgyárban.


Fotó: -a-
Lap tetejére