RSS Feed

Tényleg ilyen hülyék vagyunk?

Dalia László - 2020. 06. 16. 8:00:02 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Tényleg ilyen hülyék vagyunk?

Van egy műsor, amelyben nem a műveltségükkel dicsekednek a szereplők, hanem a műveletlenségükkel, miközben persze nem lepleződnek le, mert nem szembesítik őket a saját hülyeségükkel. A nézők viszont dőlnek a röhögéstől, ahogy a meghívott celebek is, pedig néha látszik, hogy ők sem tudják a választ. Sokan azt hitték, kamu a műsor, de a szerkesztők megerősítették, az utcán szedik össze a szereplőket.

Néha nekem is gyanús volt, hogy ennyire nem lehetnek ostobák értelmesnek látszó, jól öltözött fiatalok, mert akkor a PISA jelentés számunkra hízelgő. Azon már meg sem lepődtem, hogy az első keresztény királyunk nem Szent István, hanem Mátyás király vagy hogy Julianus barát az elveszett kódexet kereste és nem az ősmagyarokat, de amikor már az évtizedre is öt évet saccoltak és a Hortobágyot Észak-Magyarországba helyezték át, valamint a két világháború háború közül az egyiket mi nyertük meg, s az elsőben egyébként a  törökök ellen harcoltunk, akkor már alapvetően megrendült a hitem a magyar iskolarendszerben. Ha az általános iskolának és a középiskolának annyira nem futja, hogy legalább a minimális ismereteket továbbadja egy magyar nebulónak, akkor nem Trianonról kellene vitatkoznunk.

Hogy mondjak valami jót is a műsorról, Kovács Áron szellemesen, könnyedén vezeti és még véletlenül sem gúnyolódik a szereplőkön. S az egyik interjúban mentegeti is őket, hogy "ketten simán butábbak, mint egyedül, tudják egymást lefelé húzni..." Az Észbontók egyébként a VIASAT3 legsikeresebb műsora, s a negyedik szezonban már naponta látható a csatornán. Hülyék is lennének kihagyni egy ilyen lehetőséget, s kétségtelen, bírják is szuflával, meg alanyokkal. 

A mai tankönyvíróknak nem nagyon tudnék tanáccsal szolgálni, hiszen állami, szolgai megrendelésre a történelmet és az irodalmat is megmásítják, kifordítják, befordítják, hogy a saját poros eszméiknek érvet, helyet találjanak. Ám ha majd ismét normál idők jönnek, nagyon ajánlanám az Észbontók darabjaink megtekintését, mert ha más nem is, de az feketén-fehéren kiderül, hogy  hatalmas ismerethalmazok bebiflázása helyett kevesebbet kéne tanítani, de azt hatásosabban, hogy például a magyar történelemből legyen egy két sarkalatos pont, mondjuk Szent Istvántól Mátyás királyig, a Mohácsi vésztől Trianonig, amit nem felejtenek el. Ez sokkal fontosabb lenne, mint a hétköznapi és ünnepi magyarkodás piros-fehér-zöld zászlólengetéssel és himnusszal, amit már meccseken is énekelnek. Bár ma más van divatban, én még mindig azt tartom, hogy nem az a magyar, aki a mellét veri.

Fotó: -a-
Lap tetejére