RSS Feed

Kurt Cobain egymillió dolláros gitárja

index - 2020. 05. 14. 9:00:24 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Kurt Cobain egymillió dolláros gitárja

Becslések szerint egymillió dollárért (323 millió forintért) kelhet el egy júniusi árverésen Kurt Cobain gitárja, amelyen alig négy hónappal halála előtt játszott az MTV Unplugged című műsorában.A Julien's Auctions aukciósház közlése szerint a hangszer egy 1959-es Martin D-18E típusú gitár, amelyen Cobain az 1993-as felvételen élőben játszott.

 A gitárral együtt jár ütött-kopott tokja is, benne egy velúrbőr kis táskával. A Nirvana frontembere állítólag abban tárolta a heroint, amelynek élete utolsó éveiben már rabja volt.

Darren Julien, az amerikai aukciósház vezetője szerint a gitár kiérdemelte méltó helyét a történelemben, hiszen a hangszeren „a rockzene egyik legnagyobb zenésze és ikonja játszott minden idők egyik legnagyobb és legemlékezetesebb élő fellépésén”.

Nem mellesleg az egymillió dollár csak a kiinduló ár, a hangszer ennél magasabb összegért is elkelhet majd. Cobain gitárját május 15-től kiállítják a londoni Piccadilly Circusnál lévő Hard Rock Caféban, majd az aukciósház galériájában lesz látható Beverly Hillsben június 15. és 19. között.

A legnagyobb összeg, amit gitárért valaha fizettek, 2019 júniusából származik, ekkor a Pink Floyd egykori gitárosa, David Gilmour fekete Fender Stratocasterje kelt el 3,9 millió dollárért (1,2 milliárd forint) New Yorkban. A Julien's aukciósház június 19-20-i árverésén Kurt Cobain más tárgyait is eladásra kínálják:

Az In Utero című 1994-es turnéján használt Fender Stratocaster gitár 60-80 ezer dollárért (19-25 millió forintért) kelhet el,míg a Heart-Shaped Box című dal videoklipjében viselt ezüst laméing 10-20 ezer dollárt (3,2-6,4 millió forint) is érhet új tulajdonosának.
A tárgyak a családhoz közel álló vagy egykor Cobainnel együtt dolgozó személyektől származnak az aukciósház közlése szerint.

Fotó: -a-
Lap tetejére