RSS Feed

Egymillió aláírás

Árpási Zoltán - 2020. 05. 17. 8:00:12 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Egymillió aláírás

Összegyűlt az egymillió aláírás! Az akciót kezdeményező Székely Nemzeti Tanács ünnepelhet: az Európai Uniónak napirendre kell tűznie, azoknak a régióknak – köztük a magyarok lakta részeknek – az ügyét, amelyek nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságuk tekintetében különböznek az őket körülvevő területtől.

 Feltéve, ha Brüsszel a járványra tekintettel kitolja az aláírásgyűjtés határidejét, hogy az elvárásnak megfelelően a magyar, szlovák és román teljesítés mellett még legalább további négy ország polgárai is úgy véljék, fontos számukra az említett régiók ügye.
A pillanatnyi örömöt tehát egyelőre beárnyékolja a bizonytalanság. No meg talán az egymillió aláírás összetétele, ami azért nem ad nagy derűre okot. Lássuk a számokat! A nyolcszázezer internetes voks származási ország szerinti megoszlása a következő: magyarországi 619 243, romániai 137 485, szlovákiai 21 527. Az íveket aláíró 220 ezer személy megoszlása nem ismert. Ha feltételezzük, hogy valamennyien határon kívüliek (ami persze nem valószínű), akkor a kezdeményezést támogatók többsége trianoni határon belüli, vagyis kisebbségben vannak az érdekeltek.
Romániában közel másfél millió, Szlovákiában pedig valamivel több, mint félmillió magyar él, előbbiek egy része (nagyobb része?) kettős állampolgár, vagyis zsebükben ott a magyar útlevél. A fenti adatok szerint többségük nem várja el az Uniótól régiójuk megkülönböztetett kezelését. Belekeseredtek a sorsukba vagy sóhivatalnak tekintik Brüsszelt, ahogy naponta beléjük sulykolják? Ki tudja?
Az is lehet, hogy a kérdés távol áll mindennapi gondjaiktól, talán nem is igen értik, mi volt az aláírásgyűjtés tétje. Ha így van, akkor eljutottunk a kettős állampolgárságról szóló, kudarccal végződő népszavazáshoz, amelynek kierőszakolása elhibázott volt, és többet ártott, mint használt.   


Fotó: -a-
Lap tetejére