RSS Feed

Bévés óvatosság

Csontos Tibor - 2020. 06. 05. 8:00:51 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Bévés óvatosság

A büntetés-végrehajtási intézetekben továbbra sincs új koronavírus fertőzött személy, köszönhetően azoknak a megelőző intézkedéseknek, amelyeket a BVOP a járvány felbukkanása óta bevezetett - olvasható a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának közleményében. Miközben a zárt, sok embert egymás mellé rendelő terek jelenthetik a legnagyobb veszélyt a vírusfertőzés terjedésére. A bévés óvatosságra a körülmények sajátossága miatt szükség is van, s remélhetően mindvégig nyerésre állnak majd a járvánnyal szemben.

A bv. intézetekben dolgozók és a fogvatartottak hozzátartozói is bizonyára aggódnak, de a járványt egyelőre sikerült a börtönök falain kívül tartani. Azért, hogy ez továbbra is így maradjon, az összes hazai bv. intézetben megelőző fertőtlenítést rendelt el a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága. A harminc börtön mindegyikében a bv. munkatársak és a fogvatartottak egyaránt részt vettek a teljes körű fertőtlenítő munkálatokban. Az erről szóló közlemény arról szól, hogy 3500-an több mint 11 ezer helyiséget fertőtlenítettek a hazai bv. intézetekben, ehhez felhasználtak 85 ezer liter fertőtlenítőszert és 12 ezer védőruházatot, maszkokat, kesztyűket, overálokat. Nem várták meg az első megbetegedéseket, mindenki számára megnyugtató módon azonnal léptek. Semmit nem bíztak a véletlenre.

A fertőtlenítés alaposságára jellemző, hogy kiterjedt a börtönök bástyafala, illetve a biztonsági kerítés közelében található közterületre, az őrzött területen belül található közlekedő utakra, a fogvatartotti mozgási útvonalakra, a sétaudvarokra, a sportudvarokra, a fogvatartottak elhelyezésére, munkavégzésére, foglalkoztatásra szolgáló épületek összes helyiségére és a személyi állomány szolgálatteljesítési helyiségeire, azok berendezési tárgyaira, valamint a büntetés-végrehajtási szervek kezelésében lévő valamennyi gépjárműre. S hogy ez a fertőzésmentes állapot továbbra is fennmaradjon, a büntetés-végrehajtás meghatározott rendszerességgel folyamatosan fertőtleníteni fogja a börtönöket. Csak ezzel az alapossággal lehet megakadályozni, hogy a börtönök a járvány gócpontjai legyenek. 

A BVOP figyelme mindenre kiterjed azért, hogy továbbra is megakadályozzák a vírus bejutását a börtönökbe. Például ideiglenes korlátozó intézkedéseket hoztak. Melyekről a büntetés-végrehajtás folyamatosan tájékoztatja a fogvatartottakat és hozzátartozóikat. A fogvatartottak és hozzátartozóik egészségének védelmére meghozott megelőző jellegű intézkedésekről két videót is készítettek, amelyekben egy fogvatartott magyarázza el társainak és a családtagjaiknak, miért van szükség ezekre a korlátozó intézkedésekre. A  fogvatartottak részére készített tájékoztató kisfilmet az ország valamennyi börtönében, naponta többször vetíti a büntetés-végrehajtás a rabok zárt láncú televízió-rendszerén, valamint a hozzátartozók számára szóló videót közzé tette a honlapján (bv.gov.hu)és a YouTube csatornáján.

Természetesen valamennyi hazai börtönben van egészségügyi szolgálat, ahol orvosok és szakápolók kezelik a fogvatartottak egészségügyi problémáit. Nekik és az egészségügyben dolgozó valamennyi orvosnak, ápolónak is köszönetüket fejezték már ki a a fogvatartottak:a sopronkőhidai elítéltek – minden börtönben lévő fogvatartott nevében – sajátos módon üzentek a mindennapok hőseinek: szívet formázva álltak fel a börtönudvaron. S egy újabb példa arra, mi mindenre figyel a BVOP. Az aktuális járványügyi helyzet miatt a büntetés-végrehajtás szervezet tájékoztatási call centereket hozott létre minden magyar börtönben. A call centerek célja a gyors és hiteles tájékozódás további elősegítése. Ez az új kommunikációs csatorna telefonos tájékoztatást biztosít a fogvatartottak hozzátartozóinak, akik a járványügyi helyzetből fakadó korlátozó intézkedésekről érdeklődnek. A bv. honlapján valamennyi hazai börtön call center telefonszáma megtalálható, ezeken a  bv. munkatársai kizárólag a járványügyi helyzettel összefüggő megelőző intézkedésekről adnak tájékoztatást hétköznapokon 8.00 óra és 15.00 óra között.


Fotó: bv.gov.hu
Lap tetejére