RSS Feed

Járványfronton a BVOP

Csontos Tibor - 2020. 05. 20. 8:00:47 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Járványfronton a BVOP

Szinte hetente érkeznek hírek a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsokságáról arról, hogyan kapcsolódik be a szervezet koronavírus-járvány elleni küzdelembe és milyen megelőző járványügyi intézkedéseket tesz a bv. a dolgozói és a fogvatartottak védelmében. Aki persze figyelemmel kíséri a BVOP imázsváltását, azt a kreatív munkát, amelyet a szervezetük megítélésének további javításáért, a fogvatartottak munkáltatásáért és a reintegrációjáért tesznek, annak számára nem meglepetés a büntetés-végrehajtás efféle szerepvállalása.

Az igazság védelmében. Ez a szlogen olvasható a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának honlapján, s ezzel találkozhatunk egyre korszerűsödő és megújuló gépkocsiparkjuk járművein is. A járvány magyarországi kitörésének pillanatától pedig már illene hozzájuk az Egészség védelmében szlogen is, oly sokat tettek azóta is azért, hogy enyhüljenek a koronavírus-járvány következményei illetve máig tesznek a járvány terjedésének megakadályozásáért. Kezdődött azzal, hogy bejelentették: a Hajdú-Bihar Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet és a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön fogvatartottjai soron kívül megkezdték az egészségügyi védőmaszkok gyártását. A gyártáshoz szükséges minden alapanyag folyamatosan rendelkezésre áll, a fogvatartottak hosszított idejű váltásban, napi tizenkét órában készítik, csomagolják a maszkokat, melyekből naponta húszezer darab előállítására képesek. A büntetés-végrehajtási szervezet közel 2,3 millió darab sebészi és 30 ezer darab textil szájmaszkot gyártott le eddig a fogvatartotti munkáltatás igénybevételével.

S folytatódott azzal, hogy a védekezés fontos részeként rekordgyorsasággal, mindössze két és fél hét alatt épült fel a Kiskunhalasi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet területén az a százötven beteg ellátására alkalmas mobil konténerekből álló járványkórház, amelynek megvalósításáért a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka, dr. Tóth Tamás bv. vezérőrnagy vezette akciócsoport volt a felelős. A komplexum a legmodernebb berendezésekkel és orvostechnikai eszközökkel felszerelve készen áll az ellátásra.

A legfrissebb hír pedig a BVOP-nek a járványhelyzet megoldását segítő tevékenységéről az, hogy börtönben készülnek az ún. karanténcédulák is. A lépcsőházakba kerülő sárga karantén-tájékoztatók, az ajtóra ragasztható piros karanténmatricák, vagy az országon áthaladó forgalom tájékoztatására szolgáló úgynevezett tranzitszórólapok és táblák is a váci fegyintézet nyomdájából kerülnek ki az itt dolgozó fogvatartottak közreműködésével.  A BVOP közleményéből az is kiderül, hogy az első megrendeléseket követően már közel egymillió példányban gyártották le ezeket a váci elítéltek, akik a bv. intézet fémtechnológiai üzemében félezer oxigénpalack-tartó molnárkocsit is készítettek már az Állami Egészségügyi Ellátó Központ számára.

Mindez nem csupán azért jelent rendkívül fontos és felelősségteljes szerepvállalást, mert a büntetés-végrehajtás ott van a fenyegető járványhelyzet frontvonalában és lehetőségeihez mérten maximálisan igyekszik részt venni a megelőzésben, a helyzet megoldásában. Köztudott, hogy a büntetés-végrehajtás önálló gazdasági társaságokat működtet, ezek egyike a fogvatartotti munkával védőmaszkokat készítő Adorján-Tex Kft., amelynek fő profilja ágyneműk, függönyök, asztalterítők, törülközők, egészségügyi termékek, műtősruhák, munka- és védőruhák, formaruhák gyártása. A fogvatartotti munka és munkáltatás kulcsszó a büntetés-végrehajtásban, hiszen a legfontosabb eleme a reintegrációnak, a fogvatartottak társadalomba való visszatérésének, újbóli beilleszkedésének. S persze hozzájárul a fogvatartottak önbecsülésének visszaszerzéséhez. Bizonyos, hogy miközben a fogvatartottak a járványhoz kapcsolódó hasznos tevékenységet végeznek, arra is gondolnak, hogy mindezzel a hozzátartozóikat, családjukat , gyermekeiket is védik.

 


Fotó: BVOP
Lap tetejére