RSS Feed

Rükverc

Mogyorósi Géza - 2020. 05. 18. 8:00:09 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Rükverc

Ha májusban már meg is nyíltak a játszóterek és a fodrászüzletek, meg az áruházak és járműkereskedések Angela Merkel birodalmában, a Covid-19 járvány miatt még sokáig behúzott kézifékkel gurul a német szekér. Egy gazdasági elemzés szerint a korona kór naponta 60 eurót húzott ki egy-egy polgár zsebéből.

Hála fizetőeszközünk gyengeségének, a németek napi vesztesége (március óta) 21 ezer forintra tehető. Ennek fő tétele a meg nem keresett bér! Még jó, hogy az étterembe és színházba járáson sokat spórolhattak az EU legnépesebb államának polgárai. Meg bel- és külhoni utazásra is alig költöttek. Sőt, az új autóvásárlást is visszafogta Közép-Európa legmotorizáltabb nemzete. Pedig tankolásra csábítóan olcsó az üzemanyag! A környezetvédők öröme, a gépkocsi gyárak, szalonok tragédiája. (Lám, a debreceni BMW üzem építkezése is megtorpant!) 2020-ban márkától függően 20-50 százalékkal estek vissza az eladások az NSZK-ban. Érdemes így nyár küszöbén visszapillantani a közelmúltba, midőn ezer lakosra kivetítve négy pöttömnyi európai államban gurult a legtöbb autó. Andorrában a legdurvább a helyzet, hiszen ott 927 darab verda jut ezer emberre, míg Magyarországon harmad ennyi. Mégis zsúfoltak az útjaink, ha nincs éppen kijárási korlátozás!

Ídőnk van, így javaslom vegyük szemügyre, hogy a  toplistás törpeállamon, Andorrán kívül (még a csecsemőknek is van babakocsijuk!?) hol van telt ház a garázsokban? Monacoé az előkelő második placc. Ott – akárcsak Lichtensteinben – bő 700 személyautó jut ezer polgárra. Alig csúszott le a dobogóról Luxemburg és a tengerentúli Aruba (655 darab/ezer fő). Ázsiában Bruneiben rendelkezik a legtöbb ember kocsival. Máltán és Itáliában is bő 600 gépkocsi esik ezer lakosra – a környezetvédők bánatára. A dél-európai idegenforgalom hagyományos főszereplőinél ráadásul rengeteg motor, moped és kisebb-nagyobb hajó is szennyezi a levegőt. Ám 2020-ban tisztult a légkör...

Az NSZK-ban napjainkban már 10 év a járgányok életkora. Míg tavaly 3,6 millió új modell talált gazdára, addig idén komoly lesz a visszaesés! A toplistán kilencedik helyezett Németországtól alig lemaradva Izlandé a tizedik hely, hiszen ott is közel 600 kocsi/ezer fős a kvóta. Kanadában, az USA-ban, valamint Japánban és Ausztráliában is minden második polgárnak van négykerekűje. Hasonló állapotokról szólnak az újzélandi statisztikák is. De ugorjunk vissza a járvány sújtotta öreg kontinensre, ahol Svájcban, Belgiumban, Spanyolországban és a svédeknél is jó félezer személykocsi jut ezer főre. Nyugati szomszédainknál 8,8 millióan élnek, s idén már átlépi az 5 millió darabos lélektani határt az autó park, míg 1970-ben még csak 1,2 millió pédány suhant az osztrák utakon. E hetekben már lazulnak a Civid-19 korlátozások Kurz kancellár köztársaságában, s Bécs még mindig Európa egyik legélhetőbb fővárosa! 


Fotó: -a-
Lap tetejére