RSS Feed

Majka, a tökös

Dalia László - 2020. 05. 11. 8:00:46 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Majka, a tökös

A művészek is kerülhettek anyagi zavarba, miután hetek óta nincs színházi előadás, nincs koncert és egyáltalán semmilyen rendezvény, ahol a színészek, zenészek felléphetnének. Majka elolvasta a névsort, hogy kik kaptak 70-160 ezer forintos támogatást és kiakadt, hiszen több névvel is találkozott, akiknek meglehetősen jól megy a soruk, dzsippel járnak és villában élnek.

"Lelkük rajta", vagyis majd elszámolnak a lelkiismeretükkel, mondta a rapper,s  egyetlen nevet sem pécézett ki, holott a fesztiválokról, hakni bulikról jól ismeri a kollégáit. Vastag Tamás énekes is figyelmeztette a többieket, hogy jól gondolják meg, kérnek-e, mert mások esetleg jobban rászorulnak.Nos, én sem szörföznék a névsorban, s bár nem járok velük haknizni, több névnél is megakadtam, akikről tudni lehet, hogy nagy koncerteket adnak, s szép gázsit számolnak el a  rendezőkkel. S ha abból nincs megtakarításuk, akkor nem tudnak gazdálkodni és ezt talán nem abból a támogatásból kéne pótolni, amit a valóban kis keresetű művészeknek szánt az Előadóművészi Jogvédő Iroda és az Artisjus.

Majkához képest én kevésbé lepődtem meg a  névsoron, hiszen már többször foglalkoztunk a művészek nyugdíjával, miután közülük többen is felháborodva mesélték a bulvár lapokban, hogy milyen kevésből kell megélniük. Ám arról elfelejtettek beszámolni, hogy a nyugdíj-járulékot sem nagyon fizették és sokan közülük évekig hakniztak, ám ott borítékban kapták a pénzt. És vajon miből épült a budai házuk, a balatoni villájuk és a vitorlás sem egy-két millió? Ja, az ember könnyen felejt, csak aztán nem kéne reklamálni. Az persze mindenkinek a magánügye, hogy mennyit keres és mire költi a pénzét és amikor Takáts Tamás visszavágott Majkának, hogy ne turkáljon a zsebükben, akkor az egy kicsit  méltatlan a blues énekeshez, különösen mert a rapper biztos nem rágondolt. Takáts anyagi gondjairól régóta tudhatunk, hiszen többször szerepelt a médiában ez ügyben is. Azon meg jót mosolyogtam, amikor egykori Karthagos társa, Szigeti Ferenc azt nyilatkozta, hogy minden pénz jól jön a kis nyugdíja mellé, de ő többre számított. Ugyanakkor a Korda házaspár is panaszkodott, hogy elmaradtak a fellépéseik, zárva a szállodájuk, így kénytelenek a tartalékaikhoz hozzányúlni. Ja, hogy nekik az is van és még be is vallják?

Álságos a magyar világ, mert itt aztán senki sem viseli el, ha a fizetése, fellépti díja napvilágra kerül, holott Nyugat-Európában és Amerikában a művészek és sportolók gázsija nyilvános. Nálunk bezzeg titkolják, s akkor most tudhatnánk, hogy mire föl kérnek egyesek segélyt vagy már meg sem próbálnák, nehogy kiröhögjék őket. Néha persze a bulvár lapok innen-onnan összeszedik, hogy egy zenekar 600-800 ezer forintot kér egyetlen koncertért vagy X művész 150-200 ezerért vezet egy műsort és a zsűrizését is milliók járnak. Ez utóbbiból olyanoknak is kijut, akik hajdan nem fértek volna be egy efféle grémiumba, de ma jópofának tartja őket a csatorna, s ennyi elég, hogy másokat megítéljenek. S miután ennyire nem őszinte a világ, sokan megbotránkoztak azon, hogy Détár Enikő a válság elején azt mondta, hogy elmegy takarítani, aztán be is állt az egyik lánchoz árufeltöltőnek. Lehet, hogy ő nem is kért támogatást? 

Majka nem bújt el a sajtó elől, nem ijedt meg, hogy több művész felháborodott. És nem is sértődött meg azon sem, hogy Lovasi szerint ő más zsebében turkál. "Azért gondolja, hogy a kollégáim zsebében turkálok, mert ott turkálok. Csak van, akinek nem fér bele a zsebébe a kezem a sok pályázaton szerzett pénztől..." Persze, Majka messziről jött. Ózd ma is az ország egyik legszegényebb vidéke, talán ezért is bír sokkal több szociális érzékenységgel, mint a többiek. És az ózdi rapper attól sem fél, hogy a szakma esetleg kiutálja, sőt frappánsan vágott vissza."Van, aki évek óta a felvett támogatásokból finanszírozza nem létező karrierjét. Ha ezek az emberek lennének a szakma, akkor én nem tartozom oda..."
Nos, azt hiszem ez a szakma is elbírna még egy-két Majkát.Fotó: -a-
Lap tetejére