RSS Feed

Isten hozta a jövőben!

Csontos Tibor - 2020. 06. 08. 8:44:16 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Isten hozta a jövőben!

Mármint Dubaiban, mely város belépő a huszonkettedik századba. A címbeli szlogennel hirdették az őszre tervezett Expo 2020-at, amit a vírus jövőre tolt át. Az Egyesült Arab Emirátusok koronaékszerének számító modern megapolisz világkiállítás nélkül is bizonyítja, hogy nem véletlenül tartozik a világ öt leginnovatívabb városa közé. Exkluzív, idilli hely, vibrálóan izgalmas kísérleti város, minden ízében mesevilág, egy sivatagra épült Manhattan. A modern építészet csodálatra késztető látványkonyhája. Dubai júliusban újra kinyit. Expó most nem lesz, a szlogen maradhat: Isten hozta a jövőben!

Az Emirátusok második legnagyobb városa a koronavírus elleni küzdelemben is sikersztorit produkált, melynek nyomán júliusban újra nyit a világra. S bizonyíthatja, hogy hatékonyan működik, gazdasága változatlanul erős és sokszínű, s újfent bizonyíthatja infrastruktúrája fölényét és magabiztos helyét a digitális korszakban. Miként ezt Mohammed bin Rashid Al Maktoum sejk, az Egyesült Arab Emírségek miniszterelnöke és a Dubai uralkodója mondta a minap egy ünnepi beszédében. A népszerű Rashid Al Maktoum egyébként is mindent megtesz azért, hogy Dubai világelső város legyen. Az ő nevét viseli Dubai felfoghatatlanul hatalmas és ultramodern, évente 240 milliós utasforgalmat lebonyolító  nemzetközi repülőtere. A Közel-Kelet Hongkongjaként is emlegetett Dubai tavaly a térség leglátogatottabb városa volt, mintegy tizenhat millióan bámulták meg e sivatagi csodát.

 

Nem túlzás sivatagi csodaként emlegetni, hiszen negyven éve itt még homok volt, ma pedig már impozáns épületekkel zsúfolt, futurisztikus városdíszlet ékesíti elegáns és rendkívüli méretű bevásárlóközpontokkal, luxusapartmanokat és luxusirodákat kínáló felhőkarcolókkal, pompás szállodákkal, az Egyesült Arab Emírségek leghosszabb sugárútján, a Sheikh Zayed Roadon sorjázó, szédítően csillogó, olykor arab motívumokkal díszített toronyházakkal. Elnézve a szinte függönyként húzódó felhőkarcoló-sorokat, úgy tűnik fel, hogy mintha ez a város felhőkarcoló éhségben szenvedne. Ez is az extravagancia része, miként a páratlan megaprojektek, köztük a mesterséges szigetek,  terveznek például egy, a kontinenseket mintázó világtérkép-szerű mesterséges szigetcsoportot is. Dubai az örökölt hagyományok és a kortárs nyugati kultúra befolyása közötti egyensúly megtartásával is büszkélkedhet egy nyugtalan térség édenkertjeként.

 

A luxusnak ez a fellegvára természetesen az olajnak köszönheti a szinte már a huszonkettedik századba szóló belépőjét.  A benzin ára az európai átlagár egynegyede, széles sugárútjain szinte ömlik a forgalom, a zaj, a szmog és mindezek miatt a város széles ökológiai lábnyoma olykor kikezdi a város iránt táplált rokonszenvet, de a boldogságminisztert is foglalkoztató Dubai igyekszik mindent megtenni e lábnyom kisebbítéséért. Hiszen innovációs fellegvár is, tavaly bekerült a világ öt leginnovatívabb városa közé, melyek sorrendje: Sanghai, Dubai, Medellin, Melbourne, Mumbai. Azt persze ma még nem tudjuk, mi lesz az olajkincs apadása után, de addig is, ami Dubait illeti: Isten hozta a jövőben!

.

 

 

 


Fotó: unsplash.com
Lap tetejére