RSS Feed

Bezzeg a német foci

Mogyorósi Géza - 2020. 05. 12. 8:00:38 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Bezzeg a német foci

Koronavírus előtti „régi” emlék, hogy márciusban alig pár száz szurkoló lézengett a Pancho Arénában a Puskás Akadémia-Mezőkövesd mérkőzésen – a VIP-vendégeken kívül. Itt Németországban, a négyszeres világbajnokok hazájában a Borussia Dortmund stadionjába egy millió sportbarát váltott tavaly jegyet. Ám 2020-ban a Covid-19 járvány összekuszálta a labdarúgók és drukkerek életét!

Idén is zsúfoltak voltak a Bundesliga meccsek lelátói, de a koronavírus terjedése miatt csak májustól folytatódhatnak a (szinte zárt kapus) rangadók. Van rá remény, hogy a legolcsóbb – állóhelyes – belépők ára (4-5 kocsmai sör tarifája) 20 euró alatt marad. A Signal Ilduna Park szurkolói persze a dortmundi srácokat buzdítva játék minőséget és gólokat várnak el egy-egy hazai rangadón. Ezért vesznek átlag 81 ezren jegyet a kedvencek délutáni, esti összecsapásaira. Az első osztályban tabella vezető bajorok müncheni stadionja jobbára szintén teltházas. Ott szinte mindig 70-75 ezren drukkolnak a vörös ördögöknek. Szorozva, osztva világos, hogy az egészségügyi zárlat miatt komoly anyagi kár érte 2020-ban a klubokat!

Normális esetben a Veltins-Arena sem kong az ürességtől, ha pályára lép a Schalke 04. A toplistán jelenleg hatodik német team meccsei – bő 60 ezer nézővel – a harmadik leglátogatottabbak. Alig csúszott le a dobogóról az Eintracht Frankfurt. Ott félszázezer szurkolónak lenne hely, s általában csak néhányan hiányoznak – igazoltan. Például, mert belehaltak abba, hogy a Commerzbank Arena túlfizetett sztárjai csupán tizenkettedikek a tavaszi tabellán. S két hónapja nem gurul a labda!

Az 1. FC Köln és a fővárosi Hertha BSC meccsein is 40 ezer feletti a drukkolói létszám. S a Mönchengladbach is hasonló, pozitív statisztikákkal büszkélkedhetett 2020 tavaszáig. Szotyi és koronavírus mentesen! A Werder Bremen, noha sereghajtó a Bundesliga toplistán, a hűséges focibarátok mégis egy-egy hazai gyepcsatán úgy 35-40 ezren izgulnak, üvöltöznek. Mert szeretik a nívós labdarúgást! Az aktuális hírek szerint az újraélesztett első- és másodosztályú német ligában a meccsek alatt csak pár száz ember tartózkodhat majd a tágas arénákban: kb. annyian, mint egy „normális”  Puskás Akadémia kontra Mezőkövesd mérkőzésen. Hajrá fiúk!

Fotó: -a-
Lap tetejére