RSS Feed

Karant Én

Mogyorósi Géza - 2020. 05. 03. 8:00:09 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Karant Én

Régi budapesti zsurnaliszta barátom kérdezte, „hogy bírom?” - írom! - a korona kórság okozta bezártságot. Nos, hajam nem indult növésnek az unalomtól. Eddig egy 72 és seregnyi 36 órás önkéntes szobafogságon vagyok túl. Berlini könyvtáramat rendezgetve újra felfedeztem Berkesi és Kolozsvári Grandpierre évtizedek óta nem olvasott regényeit, s ifjúkori kedvencem Vonnegut és Hrabal is rám talált.

Áprilisi, májusi (sunyi) tréfa ez, hogy tomboló tavaszban már-már kijárási tilalom uralkodik Európában? Gréta – gondolom kréta – fehéren tapasztalja fent északon, hogy nélküle is javul a klíma. Príma dolog lenne ez, ha nem aratna a Covid-19 halál nálunk, s más kontinenseken is. Az autóipartól a turizmusig szinte valamennyi gazdasági ágazat szív – állapítom meg gyakorló idegenvezetőként. Csendes a metropolisz két legendás bulvárja, a Ku'damm és az Unter den Linden. Most van időm olyan lapokat is olvasni, melyek ritkán kerülnek a szemem elé. Megéri! A balodali TAZ az elnéptelenedett utcákról szellemesen Észak-Koreára asszociál. „Der Kapitalismus liegt im Koma” - vélik a járókelőktől mentes Alexanderplatzon fotózva. Azért „a kapitalizmus kómájáról” merengeni túlzás: egy Csipkerózsika álomban megegyezhetünk! Májusban már a játszóterek is nyitva lesznek.

Amit az amúgy laza, első látásra néha barátságtalan Berlinben tapasztalok, így húsvét után az az, hogy a legjobban veszélyeztett idős embereknek, mintha a háborús emlékek ugranának be. Bombák helyett az új járvány csapott le a 3,8 milliós világvárosra. Az 1948/49-es szovjet blokád és a (Hitler által bevezetett) jegyrendszer 50-es évekig elhúzódó kényelmetlenségét, nélkülözéseit a hajdani, fekete-fehér dokumentum filmek is megörökítették. Bonntól Berlinig sovány volt a nép! Aztán az idős, konzervatív Konrad Adenauer kancellár gazdasági csodája felhízlalta a nyugatnémet polgárokat, akik az 1961-es fal felhúzás után egy ideig nem látogathatták az NDK-t. Rokoni tragédiák Európa szívében - Walter Ulbricht elvtárs és szovjet cinkosai hidegháborús forgatókönyvei alapján.

Szóval az aktuális járvány kapcsán nem csak a vécépapír vásárlás ugrott meg 700 százalékkal az újraegyesített Németországban, hanem a félelem is. Ki a munkahelye, otthona, baráti kapcsolatai elvesztésétől tart, ki a betegségtől, haláltól. Tömören, a hetek óta nem tervezhető, kiszámíthatatlan jövőtől. Angela Merkel kancellárnőt már sokan leírták az elmúlt hónapokban. Ám az anyás (Mutti) humanizmust, lelkész apjától örökölt higgadságot, optimizmust kisugározva, hitelesen hirdeti, hogy nem izomból, erőszakkal, hanem fegyelemmel, türelemmel, szolidarítással legyőzhető lesz ez a kór/gond is!


Fotó: -a-
Lap tetejére