RSS Feed

Melltartóból arcmaszkot!

Csontos Tibor - 2020. 05. 01. 8:00:47 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Melltartóból arcmaszkot!

Ha majd véget ér a karantén, két hétig nem megyek haza... Találó jellemzése ez a kényszerű bezártság miatti lelkiállapotnak, de a vírus lelki tetőzésének kifejeződése lehet ama kijelentés mögött is, mely szerint két hétig nem mosok kezet. A koronavírus terjedésének gyorsaságával megjelentek a vírusviccek, a vírusmémek és a karanténbölcsességek. Mondják, a humor az elme szellőzőablaka, hát most alaposan szellőztetünk, minden ablak nyitva. Mintha rezignáltan, keserűen vidámkodva, kínunkban viccelődnénk mindazzal, amivel ez a járvány belerondított az életünkbe.

Miért nem jelent még meg Magyarországon a koronavírus? Mert augusztusra kapott időpontot! – ez volt talán az első magyarországi vírusvicc még februárról. A terjedésével azonban egyre inkább terjedni kezdtek a poénok és a mémek, utóbbiakról Győrfi Pál és Müller Cecília sokat tudnának mesélni. A vicc természetrajzához hozzátartozik az azonnali reagálókészség, a frissesség, melyre jó példa, hogy már az érettségire is ráharaptak az elme szellőzőablakainak nyitogatói. Az érettségizőknek az írásbelin állítólag vírustesztet is ki kell tölteniük, s már az érettségi feladatok is kiszivárogtak. Íme, a várható matematikai feladat: Melinda 2 csomag 30 db-os WC-papírt vásárolt. Férje, Lajos, 5 csomag 10 db-osat. A mama, Erzsi néni, 6 csomag 3 rétegű, 16 tekercseset vett mellé. Egy tekercs kb. 1000 cm, 3 l helyet foglal. Befér-e a budipapír az Ignis 236 l-es csomagtartójába? Amennyiben nem, megoldható-e a szállítás, ha Erzsi mamát a Tesco-parkolóban hagyjuk, s ezáltal 80 liternyi hely szabadul fel a hátsó ülésen?

 Az irodalom tételek egyike szerint pedig el kell végezni Márquez Szerelem a kolera idején és Camus Pestis című regényének összehasonlító elemzését. S persze, ezúttal is lesz esszékérdés: Fejtse ki, hogy ki bírta jobban a bezártságot: Dobó István katonái a török ostrom idején, vagy a magyar polgárok az elmúlt két hónapban? Ez utóbbi kulcskérdés, hiszen a humorális karanténtréningen résztvevők szerint mire lecseng a járvány, az ország egyik fele a pszichiátrián, a másik az alkoholelvonón köt majd ki.  Az utóbbi páciensei majd azzal védekeznek, hogy ők bizony nem túlitták, hanem túlfertőtlenítették magukat… S talán olyan is lesz, aki majd azt mondja, hogy elment kézfertőtlenítőt venni, de mivel egy árban volt a Jack Daniels-szel, inkább az utóbbit választotta… S mindenki azon töpreng majd, hogy nincs védőoltásunk olyan vírusra, ami elpusztul egy erőteljes szappanos kézmosástól… 

A koronavírus nyomán elszabadulni látszik a kreatív fantázia és szinte megnyugtató szellemi reflexként dolgozni kezd a humorérzék, melynek, ha nem sért érzékenységet és nem ízléstelen, most valóban stresszoldó szerepe van. Ez hozza elő a melltartóból készítendő arcmaszkok ötletét, kettő az egyben szlogennel, ennek köszönhetjük a cipzárral ellátott maszkot, mely lehetővé teszi a kocsmázást. Olyan is van, aki esténként otthon szervezi meg a kocsmatúráját: nappal a lakás minden helyiségében elhelyez egy üveg sört... S olyan is lehet, aki miután az éppen online módon tanuló kisfia megjegyzi, Apa, kicsengettek!, azt mondja: Ülj vissza, fiam és tanulj tovább, mert ez csak a postás! Az is jó ezekben a vírusviccekben, hogy azonmód leképeznek mindenféle karanténos élethelyzetet. Mert mi másról is szólhatna ez a karanténbölcsesség: Mondjunk el egy imát azokért a férjekért, akiknek a felesége most tanul meg főzni... Vagy mit tartsunk arról, amikor a karantén hatodik napján megszólal a papagájunk: Na, milyen érzés kalitkában lenni?

S visszatérve az érettségire, megjegyezve, hogy nem a remény, hanem a humor hal meg utoljára. Meglehet, hogy e rendhagyó, arcmaszkos, gumikesztyűs érettségi közben a maturandusnak az is eszébe jut,hogy amikor megszületett, mennyire aggódtak a szülei, hogy eleget szopjon. Hát ez most bejött nekik..

 


Fotó: fehernemudivat.hu
Lap tetejére