RSS Feed

Az ellopott ballagás

Csontos Tibor - 2020. 04. 24. 8:39:07 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Az ellopott ballagás

Sok minden miatt nem irigylem és sok minden miatt sajnálom is a mai középiskolás nemzedéket, de a most érettségizőket kiváltképpen nem irigylem és nagyon sajnálom. Nem kis lelki teher lesz a víruscirkusz közepette számot adni mindarról, ami eldöntheti életük alakulását, sorsuk ilyenre vagy olyanra fordulását. A legnehezebb érettségi tétel most az lesz, hogyan úszhatják meg a fertőzést. S bizonyosan szomorúságot jelent számukra egy igazi érzelmi élmény, a ballagás elmaradása is.

Akármilyen érzelemmentes világban is élünk, a középiskolai tanulmányaikat most befejezők bizonyosan sajnálják, hogy a koronavírus ellopta tőlük mindazt, amit a ballagás közösségi élménye jelenthet. Még akkor is, ha napjainkból eltűntek a klasszikus diákhagyományok, melyekből mára jóformán már csak a ballagás maradt meg tartós emlékfoszlányként a középiskolás esztendőkből. Amit minden bizonnyal nagyon vártak, de hiába. S ezzel együtt elmarad a maturandusok és a pedagógusok által is olyannyira kedvelt szép szertartás, a szerenádozás is, nem beszélve a ballagási bulikról, melyeknek igazán avatott szakértője ez a nemzedék. Amelynek életét is alaposan felforgatta a világjárvány. Március tizenhatodikán számukra is új időszámítás kezdődött, ami a mostani érettségizőknek bizonytalanná teheti az általuk elképzelt jövőt.

Új fogalmakkal, oktatási körülményekkel kellett nekik is megismerkedniük: digitális oktatás, okostelefonon készíthető PowerPoint-prezentációk, Classroom-felület a Google-n, virtuális osztálytermek, KRÉTA a kapcsolattartásra, a házi feladatok ellenőrzésére. Új lesz számukra az is, hogy miközben szellemi muníciójuk gyarapításával készülődnek az érettségire, a vizsgán a figyelmüket az is megosztja majd, hogy be kell tartaniuk különböző higiéniai szabályokat.  Nem elég, hogy sivár, közösségi lét nélküli, a bezártság frusztrációjával együtt járó heteken vannak túl, ilyen körülmények között kellett és kell nekirugaszkodni mindannak, amitől további sorsuk függ vagy függhet. Az írásbeli feladatlapok felett görnyedve az is megfordulhat majd a fejükben, hogy megfertőződnek-e, most pedig az is eszükbe juthat, hogy viseljenek-e majd védőmaszkot, s vajon lehet-e gumikesztyűben írni. Minderre ugyanis nem kaptak előzetes tételsort. Miközben tíz diák ül majd egy tanteremben négy órán keresztül.

Nyomasztó napokat átélve nyomasztó körülmények között kell majd teljesíteniük. S mindezt csak fokozzák azok a hírek, melyek szerint a járvány tetőzésének másnapján kell megnyomniuk élet- és pályakezdésük nyomógombját, amikor a legtöbb fertőzött lesz az országban. Amikor már az is szóba került, hogy eltolják az írásbeli időpontját. Írásbeli? Az egyik borsodi gimnázium igazgatója közölte: "Az nem száz százalékig igaz, hogy csak írásbeli vizsgák lesznek, hiszen például testnevelésből és hittanból csak szóban vizsgáznak a tanulók". Azt is megjegyezte, hogy vannak diákok, akik felmentést kaptak, hogy bizonyos tantárgyakból írásbeli vizsgát tegyenek, ezért ők csak szóbeli érettségit tesznek. S lesznek diákok, akiknek az írásbeli teljesítményük alapján szóbeli vizsgára lesz szükségük. Az igazgató szerint "minden szóbeli bizottságra szükség lesz, más kérdés, hogy nagyon kevés felelettel". 

Úgy tetszik, hogy a járvány valamilyen módon hozzájárulhat e nemzedék érettségének erősítéséhez, igaz, erről a megerősítő szerepről szívesen lemondtunk volna. Az érettségizők megtapasztalhatják, miként működik a felnőtt társadalom szokatlan körülmények között. S könnyen rájöhetnek, hogy a koronavírus nem csupán a ballagást lopta el tőlük. 
Fotó: -a-
Lap tetejére